Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистите по фетална лазерна терапия лекуват бебета, които са още в утробата

Снимка: Катя Чорова

Феталната лазерна терапия често е единственият начин да се лекуват различни проблеми при бременност и да се превантира опасност от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. Лазерната терапия представлява инвазивна процедура и се прилага по света от близо 20 години, но е у нас отскоро. 

Доктор Петя Чавеева, завършила в Лондон, е един от малкото специалисти у нас, които владеят техниката. Тя представи постиженията на Международната  конференция за студенти и млади лекари в Плевен.

Има състояния, които, ако не бъдат третирани или коригирани вътреутробно, шансът плодът или плодовете да оцелеят, след като се родят, е минимален. Характеризира се с по-малко от 10%. Има състояния, които действайки вътреутробно от началото до края на бременността, биха увредили плода или плодовете и бременността не би стигнала до термин и не би се осъществило раждане на живи и здрави деца. Доказано е в световен мащаб, че прилагането на фетална хирургия подобрява шансовете за живот на нашите неродени пациенти. За първи път имах възможността да направя вътреутробна фетална хирургия в клиника от прекия контрол на моя учител чрез телемедицина. По-късно оперирах диафрагмална херния, тежка вродена. Оперирахме и бебе, което има кисти в белия дроб. Направихме доста интервенции, които рутинно се правят в Западна Европа. Приложихме ги в България. Тънкият момент, който всеки от нас – феталните хирурзи – знае, е, че ти отиваш да правиш фетална хирургия тогава и само тогава, когато, ако не я направиш, то със сигурност плодът или плодовете ще загинат.

Първата самостоятелна операция на Чавеева е била при близнаци с Трансфузионен синдром – явление при бременности с еднояйчни близнаци, когато има връзки между два кръвоносни съда при двата плода и едното бебе е донор, а другото рецепиент на циркулиращата кръв.

Интервюто на Латинка Светозарова с д-р Петя Чавеева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени