Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на Нормандската четворка се провежда днес в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря днес в Берлин с руския президент Владимир Путин. Теми на срещата им ще са конфликтите в Източна Украйна и Сирия. Към разговорите ще се присъединят и държавните глави на Франция и Украйна Франсоа Оланд и Петро Порошенко

Това е първата визита на Владимир Путин в Берлин от четири години насам. За тези четири години отношенията между Русия и Запада достигнаха критична точка на охлаждане заради конфликта в Източна Украйна. Основната цел на разговорите днес е Русия и Украйна да се ангажират със спазване на споразуменията от Минск. Самото посещение на Путин в Берлин се тълкува като положителен жест от страна на Кремъл, но въпреки това очакванията от тази среща не са големи.

Не бива да очакваме чудеса, заяви преди срещата самата Меркел. Канцлерът обяви обаче, че ще постави на масата и въпроса за бомбардировките в Алепо. Хуманитарната ситуация там е катастрофална, удрят се не само военни цели, но и болници, училища, невинни хора, посочи тя. Санкции срещу Русия и заради действията й в Сирия Меркел не смята за изключени, но според нея първо по-важно е да се търси диалог и съвместен опит за прекратяване на тази криза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна