Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България обвързва ратифицирането на търговското споразумение ЕС – Канада с отпадане на визите

| обновено на 19.10.16 в 15:28
Снимка: БГНЕС

България ще иска гаранции за премахването на канадските визи, за да подкрепи споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, съобщи правителствената информационна служба. Тази позиция ще бъде защитавана на двудневната лидерска среща на ЕС, която започва утре. Решението на правителството е да не подкрепи подписването на споразумението без наличието на необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите на всички български граждани

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП правителството да се обяви против бързата процедура по приемане на споразумението между ЕС и Канада. От левицата поискаха правителството да предостави доклад за ефекта от подписването на споразумението, както и да съгласува позицията си с парламента. Корнелия Нинова защити предложенията с очакваните негативи за България, ако самото предложение бъде подписано:

Представете си какво навлизане ще бъде тук на евтини ГМО и какво означава това за българското селско стопанство. В Германия хората се вдигнаха на крак, Белгия отказва да подпише това споразумение, Франция и Испания са на крак, в България имаше протести, вие - нищо!
От "Атака" настояват до 25-и октомври да бъде предоставен анализ по ефекта от споразумението. Магдалена Ташева посочи:
Кой, независимо ляв, десен, може да излезе и да подкрепи споразумение, което дава власт на чуждите корпорации и да излезе и да демагогства как то е полезно за България?
Въпреки критиките към предложението на БСП, повечето депутати бяха предпазливи в полза и на самото споразумение с Канада, което се очаква да бъде подписано на 27 октомври. Георги Кючуков от АБВ припомни, че и те са имали предложение по темата, което не е било допуснато до парламента:

Знаете, че това е малкият брат на TTIP. С подписването на СЕТА ние правим един шорткът, ако използвам компютърния термин, към TTIP.
В изказванията залегна и тезата, че падането на визите за Канада не може да бъде цената за подписването на това споразумение. Борис Станимиров от РБ обясни:

Докато нямаме писмени ангажименти за отмяна на визите - да не ратифицираме това споразумение! Ние сме напълно в конституционните си правомощия, ако правителството подпише едно споразумение, което не отговаря на българския интерес, да не го ратифицираме след това.

Икономическата комисия в парламента подкрепя предложението правителството да се обяви против бързата процедура по приемане на споразумението между ЕС и Канада.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени