Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тончев: Шансовете на кандидатите за президент се изравняват

Васил Тончев
Снимка: БГНЕС

Над 55% избирателна активност и инфарктен балотаж прогнозират от социологическа агенция "Сова Харис" в навечерието на президентските избори. 90 на сто от онези, които ще гласуват за държавен глава заявяват, че ще гласуват и на референдума, което предполага, че резултатите от референдума ще бъдат задължителни. Това обясни социологът Васил Тончев пред "Хоризонт".

Завързва се сериозна интрига, защото шансовете на различните кандидати практически се изравняват, посочи той и добави, че с късната номинация на ГЕРБ се е създало впечатлението, че президентът едва ли не ще бъде назначен, но това не се приема в широки среди извън привържениците на ГЕРБ:

От друга страна левицата рискува много да издигне кандидат, който не е политик и не е известен на по-широката сцена, но може би този ход ще се окаже успешен. Тенденцията върви в посока увеличаване на популярността на ген. Радев, но не можем да подценяваме организацията на ГЕРБ за избори.

Най-важната част от кампанията тепърва предстои, а като трета водеща фигура се налага и кандидатът на националистите, продължи анализа си Васил Тончев. Запитан къде биха отишли на балотаж националистическите и етническите гласове, той уточни, че на първи тур много от привържениците на ДПС няма да излязат да гласуват:

Засега електоратът на ДПС все още не е призован и е под въпрос и дали въобще може да бъде мобилизиран и призован в такава степен, в каквато е било в миналото.

Според данните на агенцията, на втори тур гласоподавателите на ДПС биха били по-активни и биха дали малко повече гласове за Румен Радев, отколкото за Цецка Цачева, която от своя страна би могла да получи преимуществено по-голяма подкрепа само от гласоподавателите на Реформаторския блок.

За националистически настроените избиратели на втори тур предимство има Румен Радев, гласят още проучванията.

Детайли по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна