Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълненията около фестивала "Аджитато"

Agitato означава "развълнувано". Второто издание на софийския фестивал за камерна музика с това име започва в точно такова настроение. От една страна са отминали първите трепети на основателите - млади музиканти, познати на публиката от камерните състави "Колаж" и "Силуети" - и несигурността, ако изобщо е имало такава в първото издание, вече е преминала в убеденост, че подобен форум има място в столичния афиш. От друга страна, подкрепен от Столична община, Министерството на културата, НДК и БНР, фестивалът има шанс да се разрасне и да покаже на публиката интересни и висококачествени музикални събития.

Програмата на Втория фестивал "Аджитато" е разположена в периода 19 октомври - 19 ноември 2016 г. Всяка сряда в Първо студио на БНР от 19 часа публиката ще се среща с различни камерни състави. Имаме вече доста контакти, изградени благодарение на участия в чужбина, с изпълнителски състави, които бихме желали да посетят България и да има възможност българската публика да види това изкуство, което за съжаление рядко имаме възможност да видим в други формати. Една от основните ни идеи е в рамките на фестивала да бъдат канени само състави вече изградени и с име, каза в предаването "Алегро виваче" Мария Русева.

Първият концерт на 19 октомври ще представи трио "Имаж" от Берлин, в което свирят Гергана Гергова - цигулка, Томас Кауфман - виолончело и Павлин Нешев - пиано. Триото спечели през последните две години завиден брой престижни награди и номинации за двата си компактдиска с музика на Маурицио Кагел и Ханс Зомер. За концерта си в рамките на фестивала "Аджитато" музикантите са избрали музика от Маурицио Кагел, Марек Дяков и Антонин Дворжак.

Аджитато´16 включва още:
26.10 (сряда): „Музикалната тишина” – концерт на Дуо „Колаж”
02.11 (сряда): Концерт на Клавирно дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова
09.11 (сряда): Концерт на Камерен ансамбъл „Силуети“
16.11 (сряда): Концерт на Струнен квартет Джокозо”(Румъния / Германия / Холандия)
19.11 (събота): „Сън за щастие” – концерт на Камерен хор „София” (закриване)

Фестивална програма за деца AGITATO’Kids с участието на:
- Дуо „Колаж” - Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано);
- Камерен ансамбъл „Силуети” - Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет);
- Надежда Деведжиева (четец).

Чуйте още подробности за фестивала в интервюто с Мария Русева от дуо "Колаж" и Лилия Жекова от ансамбъл "Силуети" в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна