Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната правна комисия прие 3 от 12-те законопроекта за промени в Изборния кодекс

| обновено на 20.10.16 в 07:18
Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната правна комисия одобриха снощи три от общо 12-те предложени законопроекта за промени в Изборния кодекс. Одобрените проекти са на ГЕРБ, на Реформаторския блок и на т.нар. "Проект на компромиса" между ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт, който беше постигнат след намесата на премиера Бойко Борисов миналия петък. 

Текстовете са, за отпадане на ограничението от 35 изборни секции за страните от Европейския съюз, за квадратчето "не подкрепям никого" и за правилото за отчитането му в изборите за президент и кметове. То ще се отчита за включено в резултата при мажоритарните избори, тоест ще участва в конкуренцията с другите кандидати. Беше решено още, при необходимост, да се разрешава гласуване в секция в чужбина, с повече от една избирателна кутия. 

Промените в Изборния кодекс ще се обсъждат в пленарната зала в петък. Намеренията са, измененията да влязат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник. Отхвърлените 9 законопроекта, са свързани основно с предложения за отпадане на задължителното гласуване и на квадратчето "не подкрепям никого", както и за премахване на ограничението от 35 изборни секции в чужбина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени