Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитровден - традиции и обичаи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски.

Свети Димитър е роден през III век в Солун. По това време баща му бил градоначалник и след неговата смърт император Максимиан Херкул провъзгласява Димитър да заеме поста му. Като управник на Солун Димитър свободно изповядвал християнството. Това не се понравило на император Галерий и за това го хвърлил в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го проболи с копие по време на молитва. Оттогава Християнската църква го провъзгласява за мъченик и светец на вярата, а жителите на Солун го обявяват за покровител на града.
Народният култ към Свети Димитър го представя като брат близнак на Свети Георги. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима”.
Според вярванията празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и настъпва зимата. Светецът се счита за покровител на зимата и студа. Той язди червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. На 26 октомври се разпускат наетите ратаи и работници, ралата се прибират на сухо и хората се подготвят за идването на снега. За това на някои места празникът се нарича Разпус. От този ден започва и подготовка за така наречените „Миши празници”. Те продължават 3 дни и жените не трябва да хващат никаква домакинска работа, за да не разсърдят мишките, които могат да изядат всичко, изкарано през годината.
Като предвестник на зимата и студа Св. Димитър се свързва и със света на мъртвите. Затова, в дните около празника се прави една от най-големите Задушници, на която се раздават питки и жито за помен.
На Димитровден се правят много гадания. Първото е свързано с това кой пръв ще влезе в къщата. Обредът се нарича булезване или полазка. Прави се също и на Игнажден. Ако първите полазници са момчета, през годината ще се раждат много мъжки животни. Ако полазникът е добър и имотен човек, то годината ще бъде здрава, плодовита и благополучна. В старопланинските райони следят, ако вечерта на Димитровден месечината е пълна - пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите - с агънца.
От този ден започват сватбите и годежите. Момите извиват кръшни хора пред ергените и техните родители. На трапезата се слагат зеленчуци, варена царевица, тиква, пита с ябълки. Прави се курбан от овнешко месо или пилешка яхния - ако именникът е мъж се приготвя петел, ако е жена - с кокошка.
Димитровден е приет и като ден на строителя. Празнуват всички проектанти, архитекти, инженери и всички, които се занимават със строителство. Професионален празник е на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

На 26 октомври имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димитрия, Деметра, Димо, Димка, Драгомир, Драган, Митко, Митра и производните им.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна