Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Несторова: Ако искаме КФН да е независима, няма как това да се случи без съответните разходи

Снимка: БГНЕС

Досега животозастрахователните компании плащаха 15 000 лева, а сега се предвижда да плащат 100. Докато общозастрахователните компании плащаха 60 000, а сега също се предвижда да плащат 100 000. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на застрахователите Светла Несторова по повод намерението на КФН да увеличи драстично таксите, за да се издържа сама:

Не е приятно да има петкратно увеличение, но от друга страна беше очакван и доста логичен ход. Комисията е създадена като независим орган и ако искаме тя да е независима и да изпълнява функциите си, за да имаме добре регулиран пазар, няма как това да се случи без съответните разходи.

В интерес на истината Комисията в момента е с много силно ограничен ресурс – и човешки, и експертен, и като материално-техническа база. Съгласете се, че ако искаш да надзираваш една многомилиардна индустрия – само застраховането има около 1.5 млрд. лева оборот, а пенсионното осигуряване е в пъти повече - много трудно можеш да правиш това, на практика почти без хора, почти без материално-техническа база, без съответните ресурси.

Несторова не се ангажира с прогноза дали и с колко ще се увеличат крайните цени на застраховките заради повишението на таксите.

Най-малките застрахователи ще плащат 5 пъти по-ниска такса и са защитени от шока, допълни тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна