Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на Народната партия в Испания Мариано Рахой прие да състави правителство на малцинството

Мариано Рахой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Мариано Рахой прие възложения му от крал Фелипе Шести мандат да състави ново правителство. Това съобщи самият Рахой, след като кралят приключи два дни консултации с партийни лидери за излизане от безизходицата преди крайния срок 31 октомври. Ако до тази дата не встъпи в длъжност ново правителство, ще трябва да бъдат свикани нови парламентарни избори – третите в Испания за една година. 

Рахой вероятно ще получи достатъчно подкрепа в 350-местния парламента при втория тур на гласуването. В момента Рахой има подкрепата на 170 депутати, включително 137-те от неговата Народна партия.

Социалистите, които имат 84 депутати, се съгласиха да гласуват против Рахой на първия тур, но да се въздържат на втория, като по този начин ще направят възможно встъпването в длъжност на нов кабинет.
   
Гарантирам ви, че ако спечеля вота на доверие, ще работя още от първия ден за стабилно и дълготрайно правителство, каза Рахой.
 
Напълно осъзнавам какви трудности съществуват за правителство на малцинството. Но ако някой си е мислил, че моята партия и аз ще паднем в капана на хазартни тактики и ще отхвърлим отговорностите си към Испания, много е сбъркал в плановете си, заяви Рахой.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени