Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Колев за ромските стипендии: Изравнителните мерки не са дискриминация

В момента едва 10% от ромите имат средно образование, инвестицията в образованието е най-вярната, смята той

| обновено на 26.10.16 в 10:44
Снимка: БГНЕС

В предизборна ситуация всякакви скандали са възможни. Факт е, че нашите колеги от МОН не обясниха добре какво представлява стипендиантката програма за ромските деца и че тя е от полза за абсолютно всички. Пропуснаха, по чисто човешки начин, да обяснят защо е необходима такава програма, че много от ромските деца тръгват в едно по-неблагоприятно положение, липсва семейна подкрепа вкъщи, все още са живи и някои патриархални традиции като ранните бракове... и ако искаме те да постигнат същите образователни резултати, както всички деца, е необходима някаква допълнителна подкрепа. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Център "Амалипе" Деян Колев и изтъкна, че и сега някои училища подкрепят учениците в по-тежко положение, но за сметка на делегирания си бюджет. Той изтъкна, че ромските стипендии не са дискриминация на българските ученици:

Законът срещу дискриминация ясно казва, че изравнителните мерки до момента, в който се постигне реално равноправие, не са дискриминация. Фактът е, че в момента едва 10% от ромите имат средно образование – срещу 34% от турците и 78% от българите. Ясно е, че това е една огромна разлика. Цялото общество имаме интерес да имаме много роми със средно образование, да стигнат поне до тези 78%. Това ще бъде квалифицирана работна ръка за българската икономика.

В едно модерно общество без образование никой човек не може да се реализира по достоен начин, така че инвестицията в образованието е най-вярната, най-стратегическата инвестиция.

Ром от Градец е направил първият превод на "Под игото" на немски език в края на 19-и век, разясни Колев. Получавал е малка стипендия от местния свещеник, докато се изучи, а след това е заминал за Германия и защитил докторат.

Интервюто на Веселина Миланова с Деян Колев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна