Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Кралева: Агресивното и затвореното поведение на децата обикновено са признаци на преживяна травма

Децата и младежите, превели травмиращи събития, представляват предизвикателство за младежите, работещи в образователните и педагогически институции и понякога конвенционалната педагогическа практика се оказва безсилна. Затова и сдружение ФИЦЕ–България- неправителствена организация, част от ФИЦЕ Интернационал – Международна федерация на възпитателните общности, организира днес обучение по темата.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Дашенка Кралева председателя на УС на сдружение ФИЦЕ–България, сподели че травмата изцяло зависи от личността на човека, който я изживява едни и същи събития се отразяват по-леко на едни деца, а при други могат да прераснат в психическо разстройство, допълни тя:

При всички положения, травмата е нещо, което се отразява на цялостния живот на човека – смърт на близки хора, преживяно насилие, деца, които са свидетели на насилствени действия, а дори и на убийства или природни катастрофи.

В България, децата с образовани родители и тези, чиито учители са преминали през подобно обучение имат по-голям шанс да получат психологическа помощ.

Децата от семейства с по-нисък социален статус, където често се извършва насилие или има зависимости, както и децата в центрове от семеен тип, също имат нужда от помощ, но техният шанс, да я получат е по-малък.

Агресивното и затвореното поведение на децата обикновено са признаци на преживяна травма, уточни Кралева. Огромна травма за всяко дете е и когато родителите му се развеждат и всеки от тях се опитва да го настрои срещу другия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!