Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Румънският вестник "Адевърул" информира за двудневната среща на военните министри от НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че ще бъдат обсъдени плановете за разполагане на четири многонационални батальона в Източна Европа от 2017 г. Вестникът цитира посланика на САЩ в НАТО Дъглас Лут, че "на югоизток румънците ще приемат една многонационална бригада, а участието на българите в нея ще бъде с постоянен характер".

Заради поставянето на условия, свързани с Косово, за Сърбия е по-добре да не отваря някои глави от преговорите за членство в Европейския съюз, отколкото да навреди на националните си интереси, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от вестник "Данас". Коментирайки информацията, че Сърбия няма да получи зелена светлина за отваряне на нови глави от преговорите през октомври, Дачич каза, че всички знаят защо това няма да стане - защото Сърбия не е приела ултиматум, свързан с диалога с Прищина, макар че конкретните глави нямат нищо общо с Косово.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей е предупредила на тайна среща с банкери месец преди референдума за членството в Европейския съюз, че редица компании ще напуснат страната, ако се гласува за излизане от общността, пише "Гардиън". Изданието се е сдобило с аудиозапис на нейна реч в банка "Голдман Сакс" в Лондон през май, който показва, че Мей е имала множество притеснения във връзка с Брекзит. Разкритията може да поставят в неудобно положение министър-председателя, която беше подложена на критики за това, че е била пасивна в кампанията преди референдума и не е оказала особена подкрепа на привържениците на оставането в Европейския съюз, отбелязва "Гардиън".

"Взгляд" коментира съобщения от Берлин, че германската полиция прави обиски в пет провинции заради подозрения срещу 14 чеченски кандидати за убежище с руско гражданство, че финансират тероризма и поддържат връзки с организацията "Ислямска държава". Бегълците явно доброволно са прекъснали всички контакти с Русия. На Запад обаче дейността им може да се използва за антируска пропаганда, пише електронният вестник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна