Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада таванът за гласуване в до 35 избирателни секции само в страните от ЕС

| обновено на 26.10.16 в 12:43
Снимка: архив

Парламентът реши окончателно, че само в страните от Европейския съюз отпада таванът за гласуване в до 35 избирателни секции.

Само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент – в методиките за определяне на резултатите ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето "Не подкрепя никого". При парламентарните избори, които са пропорционални, квадратчето няма да се брои и да влияе върху четирипроцентовата бариера за влизане в Народното събрание. 

Отхвърлена беше възможността на предстоящите президентски избори тези избиратели, които са командировани на държавната ни граница и са ангажирани с нейната охрана, да могат да гласуват в населеното място, в което са командировани. Промените ще влязат в сила до края на седмицата, когато предстои те да бъдат публикувани в "Държавен вестник". 

В двудневен срок след обнародването на промените Централната избирателна комисия трябва да определи местата, където ще се разкриват секции в страните от Европейския съюз. Въз основа на това решение ръководителите на дипломатическите и консулските мисии незабавно трябва да разкрият избирателните секции, а ЦИК да назначи секционните избирателни комисии.

Текстът за отпадане таванът за гласуване в до 35 избирателни секции само в страните от ЕС предизвика най-големи спорове в пленарната зала.

Радан Кънев се застъпи за отпадането на броят от 35 секции за всички държави:

Българските граждани във Великобритания в момента имат много голям интерес от българската политика и то е защото българската политика, включително ролята на българския президент, по време на преговорите за Брекзит са много важни. Държа да предупредя за секциите в Съединените американски щати /САЩ/. Активността на българите да участват в българския политически живот в САЩ няма да намалява.

Валери Жаблянов от БСП се обяви против прекрояването на Изборния кодекс, 10 дни преди изборите:

Българското законодателство не може да се влияе от броя на гражданите - тази година във Великобритания, догодина в Португалия, и движението на мигрантските потоци, на български гастарбайтери в Европа…

Хамид Хамид от ДПС коментира, че не може да се прави категоризация на българските граждани в зависимост от това къде живеят и къде гласуват:

Този текст е открито и явно противоконституционен и ще положим своите подписи при бъдещата жалба до Конституционния съд.

Димитър Делчев от Реформаторския блок коментира:

Спорът, който се води в момента, спорът за това колко секции и къде трябва да има в чужбина, както и коя държава щяла да напусне Европейския съюз или щяла да влезе в Европейския съюз - за мене е безсмислен и безпредметен, в светлината на това, че след няколко години ние трябва да имаме вече  въведено електронно гласуване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!