Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колебливи европейски борси въпреки добрия британски икономически растеж и солидните банкови отчети

Европейските фондови индекси се колебаят около техните вчерашни нива на затваряне, като инвеститорите не изглеждат впечатлени от по-добрия от очакваното растеж на британската икономика през третото тримесечие и от позитивни финансови отчети на водещи банки на Стария континент.

В началото на днешната търговия основните борси отвориха на зелена територия благодарение на по-добри от очакваното финансови резултати на немската Deutsche bank и на британската Barclays.

Водещият германски кредитор излезе неочаквано на печалба през трите месеца до края на септември, което доведе до първоначален ръст на неговите акции с близо 3%. Последва париране на голяма част от тези печалби и сега акциите на Deutsche bank се повишават скромно с 0,38%, тъй като инвеститорите остават притеснени относно продължаващите преговори с Министерството на правосъдието на САЩ за намаляване на наложената на банката огромна глоба в размер на 14 млрд. долара.

Акциите на Barlays пък поскъпват с близо 2%, след като британската кредитна институция отчете по-сдържано от очакваното понижение на нетната печалба през последното тримесечие. Това се отразява позитивни на целия британски банков сектор, като акциите на Lloyds Banking Group PLC нарастват с 1,16% и на Royal Bank of Scotland Group PLC – с 0,46%.

Индексът FTSE100 на Лондонската борса обаче заличи първоначалното си повишение и вече се търгува около нивото на затваряне на търговията в сряда въпреки предварителни данни на британската статистика, според които БВП на Великобритания нарасна през третото тримесечие с 0,5% спрямо предходните три месеца, когато се повиши с 0,7%. Прогнозите бяха за доста по-солидно забавяне на икономическия растеж до 0,3% в резултат на шока от проведения на 23-ти юни референдум, когато британците гласуваха за напускане на ЕС. Според анализатори тези по-добри данни намаляват съществено възможността за ново понижение на британските лихви на предстоящото през следващата седмица заседание на Английската централна банка, а това не е в подкрепа за инвеститорския риск-апетит на фондовите пазари.

Общият европейски индекс Stoox Europe 500 последва движенията на Лондонската борса и след първоначален предпазлив отскок вече излиза на негативна територия, понижавайки се с 0,11%, благодарение най-вече на спад на акциите на минно-добивните компании. Слабостта на европейския добивен сектор е факт, след като Китай отчете спад на индустриалните печалби през септември до 7,7% на годишна база от 19,5% месец по-рано. Това води до понижение на акциите на BHP Billiton PLC с 1,85%, на Glencore PLC – с 0,56% и на Antofagasta PLC – с 2,1%.

Немският DAX се понижава с 0,11%, френският CAC40 – с 0,24% и испанският Ibex-35 – с 0,14%, докато италианският индекс MIB се повишава с 0,49%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени