Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 5 хиляди души останаха без подслон след земетресението в Италия, но жертви няма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 5 000 души са без подслон след силното земетресение в Централна Италия. Десетки хора са ранени, но засега няма данни за загинали при двата труса. Премиерът Матео Ренци пристигна в пострадалия район, за да се срещне с пострадалите и да инспектира дейността на спасителните служби. 

Щом се потвърждава, че жертви няма, резултатът от силното земетресение e чудотворен, каза след трусовете италианският вътрешен министър Анджелино Алфано.

Хората се спасиха, защото след първия трус с магнитуд 5,4 по Рихтер избягаха от домовете си и при втория от 5,9 бяха навън.

Правителството обяви извънредно положение и отпусна 40 милиона евро. Министър Алфано уточни, че в парламента е в процес преработването на постановлението за земетресението от месец август, което позволява да се добави необходимото за последствията от  настоящото земетресение. Останалите без подслон поради срутване или станали негодни за живеене къщи са около 5000 души. Началникът на Гражданска защита Фабрицио Курчио каза, че още от днес те няма да бъдат оставени да пребивават в колите си или в палаткови съоръжения. Ще бъдат настанени в хотели и други сгради по адриатическото крайбрежие.

В спасителните дейности участват 980 пожарникари, части на армията, хеликоптери, 450 превозни и технически средства. Най-сериозно засегнати са селата Пречи, Висо, Усита, Камерино и Кастелсантанджело сул Нера. Има изолирани махали. Доразрушени са сгради в селища, засегнати от земетресението през август. Геолози смятат, че оттогава в земната кора на Централна Италия се е получил ефект на доминото. От Камерино премиерът Ренци призна, че страната е в непрекъснато затруднение от сеизмичната вълна и изрази надежда парламента да одобри по-скоро постановлението за възстановяване от разрушенията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!