Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Времето е мозък"

Проф. Димитър Масларов: Има 6 малки крачки, с които да избегнем инсулта

Проф. Димитър Масларов
Снимка: Георги Корнейков, БНР

В Световния ден за борба с инсулта - 29 октомври, гост на "Часът на здравето" е проф. Димитър Масларов, началник на Неврологична клиника на Първа МБАЛ и председател на столичния клон на Българското дружеството на невролозите. 

Годишно 17 милиона души по света са засегнати от заболяването. Това води до около 6,5 милиона смъртни случаи, а около 26 милиона са хората, които живеят с някаква степен на инвалидност в следствие на преживян инсулт. У нас годишно инсулт прекарват 50 хиляди души.

"Проблемът обаче  може да бъде преодолян в някаква степен, както се казва в девиза на Световната организация за мозъчни инсулти за 2016 година. Това не е проблем, с който да не можем да се справим", каза в студиото на Радио София проф. Димитър Масларов.

Кои са симптомите?


"Най-грубите неща, които могат да насочат към това, че се случва нещо остро с мозъчното кръвоснабдяване, а именно мозъчния инсулт, са - има ли симетрия в лицето, има ли слабост в ръка или крак, нарушение в говора и всичко това да се е случило внезапно от някакъв момент или след събуждане от сън. Ако има някой от тези белези, е редно да бъде извикан личният лекар или Спешна помощ, за да се установят ранните признаци на инсулта и то колкото е възможно по-рано", каза проф. Масларов.

По думите му това, което трябва да се направи е да се бърза - при съмнение за инсулт близките да извикат Спешна помощ, или, ако има възможност, да превозят до най-близката болница, която има неврология, човека с оплаквания. Защото девизът на Световната организация по мозъчни инсулти е "Time is brain" ("Времето е мозък").  

Кои са рисковите фактори?

Те се делят на две групи - първата е с такива, върху които не можем да влияем. Върху рисковете от втората група обаче можем да влияем, обясни проф. Масларов. Сред тях злоупотреба с лекарства, с алкохол, прием на орални контрацептиви за продължително време без лекарска консултация, депресия.

Има 6 малки крачки, които всеки може да предприеме, за да избегне инсулта



Да се оценят персоналните рискови фактори; да бъдем физически активни; да избягваме напълняване, чрез определена диета; да се намали консумацията на алкохол; да се избягва пушенето; да се научим да разпознаваме простите белези за мозъчен инсулт.

Още за заболяването и за начините да се предпазим - чуйте от разговора с проф. Димитър Масларов!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени