Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митинг-концертът на Слави Трифонов приключи, има двама задържани

| обновено на 29.10.16 в 21:26
Снимка: БГНЕС

Полицията задържа двама души преди и по време на концерта на Слави Трифонов в центъра на София. Задържаните са носели в себе си боксове. На няколко пъти полицията е извеждала от концерта хора в нетрезво състояние. Малко след 21 часа митинг-концертът приключи.

От тази нощ до неделя сутрин районът около "Орлов мост" е блокиран заради безплатния концерт на Трифонов по повод референдума.

Днес и утре, до 8.00 сутринта, затворен за движение е бул. "Цариградско шосе", между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Пейо Яворов". От 12.00 часа до полунощ забраната ще важи и за булевард "Цар Освободител", между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Васил Левски". От 15.00 до 24.00 часа няма да може да се минава и по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", между улиците "Ген. Гурко" и "Оборище", както и по локалното платно на бул. "Цариградско шосе", между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П. К. Яворов". 

Поради интензивното придвижване на граждани, движението по ул. "Цар Иван Асен ІІ”, в участъка между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. "Георги Марков”, ще бъде затруднено, а при необходимост и преустановено. Няма да се допуска движение на хора и автомобили по платното на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви” от страната на езерото "Ариана”, в участъка между "Орлов мост“ и подхода за сектор "Г” на Националния стадион "Васил Левски". Подлезът между ул. "Цар Иван Асен ІІ” и езерото "Ариана” ще бъде затворен.

Концертът е причина и за промени в движението на градския транспорт. До полунощ с променени маршрути ще се движат тролеите с номера 4, 5, 8 и 11, като утре от 4.30 до 8.00 часа тяхното движение напълно ще бъде спряно. Промените ще засегнат и движението на автобуси с номера: 9, 72, 75, 76, 84, 94, 204, 213, 280, 306, 505 и 604. Организаторите уверяват, че трафикът на градския транспорт ще бъде напълно възстановен утре в 8.00 сутринта.

Няма яснота за това колко хора са били на булевард "Цариградско шосе“ и в околните улици, както и в Борисовата градина. Организаторите на концерта предвидиха около 60-70 хиляди души. Днес в следобедните часове от Столичната полиция обясниха, че няма да се ангажират с конкретна цифра, така че най-вероятно утре ще стане ясно колко хора са били на концерта, но булевард "Цариградско шосе" е бил пълнен с хора от "Орлов мост" до "Алея Яворов". Мерките за сигурност са изключително сериозни, обяви по-рано пред "Хоризонт“ директорът на СДВР старши-комисар Младен Маринов:

Наистина няма база, върху която да стъпим, за да предположим колко хора ще дойдат. Взели сме мерки за сигурност за сериозно присъствие. Всичко, което предварително е обявено, вече е заето от полицията. Към момента няма напрежение, няма проблеми на територията на столицата, засега всичко е нормално.

По основни столични булеварди и улици вече се образуваха задръствания, заради ограниченията в движението преди концерта. Най-засилен е трафикът по булевардите "Мадрид" и" Данаил Николаев". Там на места са се образували колони от автомобили, тъй като повечето от шофьорите ги ползват като алтернативни маршрути на затворения бул. "Цариградско шосе". На няколко кръстовища в столицата светофарите са изключени, а движението се регулира от патрули на КАТ. До момента няма инциденти в града, съобщиха още за "Хоризонт" от полицията.

Как софиянци приемат ограниченията в движението:

Предвид деня - събота, може би е подходящо, поне не е делничен ден, а иначе като цяло има други места, където може да се провеждат тези неща.

Аз съм абсолютно против да се провеждат каквито и да е такива дейности на такова място. Не е необходимо такъв голям ресурс да се мобилизира заради някакъв концерт. Не виждам смисъл в това - споделиха граждани на столицата.

Органите на реда и организаторите съветват гражданите да пристигат на концерта от метростанция "Стадион Васил Левски", от спирките на градския транспорт по алеите на "Борисовата градина“, в посока бул. "Цариградско шосе". Още за възможностите от Борислав Муеров – началник на "Охранителна полиция“:

Второто направление е по бел. "Цар Освободител“ от метростанция Софийски университет "Св. Климент Охридски“ и спирките за масов градски транспорт в района ул. "Цар Иван-Асен Втори“, след което през улиците "Яворов“ и "Виктор Юго“. Третото придвижване ще бъде по бул. "Цариградско шосе“ от "Пейо Яворов“ през алеите на парка "Борисова градина“.

Сериозни мерки за сигурност се предприемат от тази сутрин заради концерта на Слави Трифонов и Ку-ку бенд. Освен целия състав на полицията, в охраната ще се включи отрядът на баретите. Директорът на столичната полиция, старши комисар Младен Маринов, поясни:

Ще изградим т.нар. филтроващи пунктове на подходите към мястото, където полицейски служители заедно със служители на Столична община и служители на организатора ще бдят да не се допускат лица с обемисти багажи, лица в явно нетрезво състояние и неадекватно поведение. Тъй като няма още засилен приток към мястото на събитието, държим още улиците отворени, тези, за които позволява обстановката. Към момента нямаме точки, където да има критично струпване на автомобили. Има известно затруднение, но към момента няма критични точки. Има обаче светофари, които се регулират от полицията. Това е задължително. На ръчно регулиране са. На други места полицаите подпомагат движението с регулиране на кръстовището. Като започне сериозен приток на хора, ще ограничим движението и по тези улици - заяви старши комисар Младен Маринов пред репортера ни Николай Христов.

Сцената беше разположена на самия бул. "Цариградско шосе” след "Орлов мост“, с лице към хотел "Плиска“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!