Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Здравко Попов: Може да се търси връзка между оставката на Кристалина Георгиева и процеса Брекзит

Може да мислим за това като за пренареждане на „шахматната дъска“ в политиката

Снимка: БГНЕС

В коментар за последствията за ЕК и за България след оставката на Кристалина Георгиева доц. Здравко Попов заяви в предаването „Събота 150“ на БНР, че оттеглянето на българския еврокомисар, която отговаряше за бюджета и човешките ресурси, вероятно ще се отрази пряко на процеса на формиране на европейския бюджет:

Вероятно има пряка връзка с определянето на бюджета на ЕК, тъй като сега не се прави просто бюджет за 2017-а година, прави се бюджет за следващите 7 години на работа на Европейската комисия и в този смисъл става дума за стратегическо планиране, което предполага ангажимент на човек и на държава, която има пряко отношение към бъдещето на ЕС. В този смисъл вероятно има отношение профилът на ерокомисаря и профилът на позицията на Кристалина Георгиева като зам.-председател на комисията.

Като подчерта, че информацията около причините за оставката на Георгиева е била доста оскъдна, доц. Попов допусна, че тя има косвена връзка с референдума във Великобритания за излизане от ЕС. Здравко Попов припомни, че Обединеното кралство е сред основните вносители в бюджета на ЕС:

Излизането на Великобритания предполага в някакъв смисъл излизането на еврокомисари, в този случай излизането на еврокомисар Георгиева, която е свързана с британското лоби в ЕК или с англо-американското лоби в ЕК, което, в един пряк или косвен начин, винаги е било свързано с големите финансови кръгове във Великобритания и САЩ…..Това е една ситуация, която вероятно в Германия се е обсъждала – за необходимостта Германия да се позиционира на това място и да поеме управлението и планирането на финансите и бюджета на ЕС.

Донякъде това би могло да бъде едно косвено обяснение защо точно в този момент (идва оставката-бел.ред.), когато всъщност предстои планирането на големия бюджет на ЕС...

Може да мислим това по-скоро като една игра на големи сили, на големи кръгове - и в европейските, и в глобалните структури - като пренареждане на „шахматната дъска“.

Доц. Здравков посочи, че не е случайно, че до пълното оттегляне на Георгиева тя ще работи с комисар Йотингер, който освен, че е много опитен, е един от близките хора на канцлера Ангела Меркел.

Според Здравко Попов, България ще има свой еврокомисар и ще има възможност да предложи друга кандидатура поради близостта с Комисията „Юнкер“, но на страната ни няма да бъде предложен същия пост, който заемаше Кристалина Георгиева.

Цялото интервю с доц. Здравко Попов, който е дипломат, университетски преподавател и председател на Института за публична политика, може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна