Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Оставката на Кристалина Георгиева не е изненада след катастрофата, която се случи в ООН

По казуса СЕТА: Малка Валония показа какво e отстояване на собствен интерес, смята политологът

| обновено на 29.10.16 в 13:41
Снимка: БГНЕС


В коментар по повод оставката на Кристалина Георгиева, политологът Калоян Методиев заяви в ефира на „Хоризонт“, че не е изненадан от оттеглянето и от заместник-председателския пост и ресора, свързан с бюджета в ЕК, но донякъде е изненадан от позицията, на която тя преминава към Световната банка. Според Методиев новият пост, който ще заеме Георгиева, на практика е понижение, но след катастрофата, която се случи в ООН, това донякъде е било очаквано:

България де факто контролираше или се опитваше, или си мислеше, че контролира най-важния ресор в най-богатия „световен клуб“ и изведнъж го губим, не изкарваме мандата докрай.

Така че това е втори провал след ООН и в крайна сметка Кристалина Георгиева заминава на някаква чиновническа работа в Световната банка, която ще се занимава с третия свят и с някакви закъсали страни.

Това е удар срещу България – втори в рамките на по-малко от месец.

Методиев подчерта още, че България трябва да посочи достойна кандидатура за нов еврокомисар. Ако нямаме кадри за този пост…, смятайте че имаме огромен проблем и очевидно трябва да си правим държавата наново, изтъкна политологът.

******

Калоян Методиев коментира и постигнатото търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), което предстои да бъде подписано утре в Брюксел, след като снощи страните от Евробщността приеха поставените от Белгия условия и окончателно утвърдиха променените текстове на документа.

По повод действията на регионалния парламент на белгийската област Валония, по чието настояване бяха направени редакции на текстовете на търговското споразумение, Методиев каза че:

Малка Валония, провинция колкото половин България, показа какво e отстояване на собствен интерес, показа какво е гордост.

Те поставиха на колене представителите на 500 милиона души от ЕС и Канада със своите искания.

Методиев подчерта, че Валония е успяла да се пребори за конкретни промени като премахване на частния арбитраж и мерки за защита на местните фермери.

Мисля, че така трябва да защитаваме правата си и ние, беше категоричен политологът:

И в крайна сметка се приеха техните аргументи, че всяка страна трябва да може да прекратява временно прилагането на СЕТА, което в случая ще е валидно само за Белгия, но според мен се създаде прецедент, който оттук насетне, след промяна на политическите условия в отделни страни, може да се приложи и при други държави.

Валония де факто изми срама на Европа и на много от правителствата, които без да питат националните си парламенти, някои 24 часа след преговорите, гласуваха за приемане на споразумението, без да са го чели - по признание на много от политиците. Имайте предвид, че това са 1600 страници.

Повече от анализа на Калоян Методиев чуйте в звуковите файлове.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени