Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали български граждани по време на труса

Трус от 6,5 по Рихтер разтресе пак Централна Италия

Жертви за момента няма

| обновено на 30.10.16 в 13:08


Италианската сеизмична служба уточни, след няколко обработки на данните от труса регистриран тази сутрин в 7,40 часа местно време , че силата му е от 6,5 по Рихтер на 10 километра дълбочина. Веднага последваха още няколко труса с магнитуд над 4. Епицентърът е в същата така наречената „червена зона” където бе земетресението от 26-ти този месец  недалеч от град Норча, Пречи и Кастелсананджело сул Нера в областите Умбрия , Марке и Абруцо. 

Жертви няма, броят на ранените достигна 10 души.

Трусът  бе усетен в почти цяла Италия и най-много в Адриатическата половина на Апенинския полуостров. Жители на Усита, селище което пострада в сряда вечерта, казаха, че е важно, че са живи. Те пренощували както други хора в каравани и казаха, че караваните едва не се обърнали от силата на земетресението. 

В червените зони в селищата отцепени от последното  земетресение и това от 24 август не е имало хора. Жителите са били във временните структури, спели са в колите си и за това за момента не става дума за жертви. Тепърва ще се уточни дали все пак някъде в някои нови засегнати селища има пострадали.

 От днешния трус се срутиха църкви и вече понесли щети сгради и села пострадали преди дни и  на 24-ти август. Спрени са жп връзките между Умбрия и Марке.  Оглед ще се направи на Колизеума в Рим и на други исторически обекти. Геолози обясниха, че вероятно пластове в земната кора се наместват така, че повърхността пропада от месец август насам и на места е отчетено  между 20 и 50 см.  В Норча, хора са паднали на колене и се молят този ужас да престане. Президентът на Италия Серджо Матарела е в Израел, но поддържа връзка с премиера Ренци. 


За Българското национално радио от МВнР съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани по време на труса от тази сутрин в Италия. Посолството ни в Рим е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. 
Българският посланик в Италия Марин Райков информира българските граждани в Италия, че в посолството е създадена необходимата организация и има готовност за съдействие. Служителите търсят контакт със сънародниците ни, за да ги успокоят. 
Няма причина за паника и за притеснение, конкретно що се отнася до българските граждани, независимо, че разрушенията са много големи. Евакуирани са болници, блокирани са магистрали, дори в Рим е спряно метрото в момента, затворени са някои от историческите големи базилики. Мога да ви дам само няколко примера. Примерно в едно малко градче като Осита, според кмета, 90 процента от сградният фонд е или сринат, или необитаем. В едно градче като Норча има ранени поради това, че се срина и катедралата "Сан Бенедето" в Норча днес сутринта в 7.40, говорим за изключително тежки разрушения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна