Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка отчете солидна печалба от 28,7 млрд. франка през първите 9 месеца на годината

Швейцарска централна банка

Централната банка на Швейцария (ШЦБ) излезе на голяма печалба през първите девет месеца на годината, тъй като тя отчете солидни приходи от инвестиции в чуждестранни валутни инвестиции, особено в акции и облигации, както и от нейните златни резерви.

Печалбата на ШЦБ през първите три тримесечия на 2016 година достигна 28,7 млрд. швейцарски франка благодарение на печалба за 7,5 млрд. франка от нейни активи в злато и за 20,3 млрд. франка от резерви в чуждестранна валута.

В доклада се подчертава, че нестандартните парични и лихвени политики на банката са довели до значително увеличение на размера на нейния финансов баланс. Този ефект се усилва в случая с ШЦБ, тъй като тя има един от най-големите финансови баланси в света по отношение на размера на икономика на Швейцария.

Финансовите резултати на банката могат да варират в зависимост от стойността на швейцарския франк, тъй като по-голяма част от нейния баланс се състои от финансови активи, деноминирани в чуждестранни валути. Финансовият ѝ баланс също така зависи в значителна степен и от развитието на пазарите на акции и облигации, които влияят върху стойността на нейните активи.

Според ШЦБ приходите от лихви през първите девет месеца на годината е бил в размер на 6,2 млрд. франка, а като цяло по-ниските лихви са довели до повишение на печалбите от безлихвени облигации и инструменти с 10 млрд. франка.

В същото време подобрените капиталови пазари са докарали доход от 5,1 млрд. франка за Швейцарската централна банка. Трябва да се има предвид, че чуждестранните акции съставляват около 20% от валутни резерви на банката. За да избегне рязкото повишение на цените на конкретни акции, ШЦБ е купувала фондови индекси, което е довело до повишение на нейните активи в т.нар. "сини чипове" на САЩ като акции на компаниите Apple и Coca-Cola.

Печалбите на банката от нейните активи в местна валута са нараснали с над 1 млрд. франка, дължащо се до голяма степен на отрицателния лихвен процент, който се прилага за банкови депозити, надхвърлящи определен размер.

Загубите, които са свързани с обменните курсове на притежаваните от банката валутни резерви, са били в размер на 3,4 млрд. франка, посочи Централната банка на Швейцария.

ШЦБ също така посочи, че към края на третото тримесечие делът на щатския долар в нейните валутни резерви е достигнал 33%, делът на евро – 42,2%, на японска йена – 8% и на британската лира – 7 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени