Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Авджийски: Молдова и Черна гора ни задминават в съдебната реформа

Любомир Авджийски
Снимка: Булфото


Конференция на тема "Борба с корупцията в съдебната власт" се проведе в Румъния. В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" адвокат Любомир Авджийски разказа за тази антикорупционна среща:

Бяха поканени висши магистрати, прокурори, съдии, членове на висшите съдебни съвети от цяла Източна Европа: Молдова, Сърбия, Черна гора, България, Румъния, Хърватска, както и Германия, тъй като беше организирана с помощта на Конрад Аденауер, но самият домакин беше Националната дирекция "Антикорупция", т.е. Антикорупционната прокуратура в Румъния. Председателстващ на самата конференция и водещ беше самата Лаура Кьовеши. Тя започна с едно слово за резултатите и това как се развиват нещата в Румъния през последните няколко години.

Авджийски допълни още:

Ние бяхме единствената страна, която не можеше да се похвали с резултати. Това, което ми направи впечатление, е, че Молдова и Черна гора ни задминават с доста сериозна инерция по отношение на съдебната реформа, реформата в прокуратурата и резултатите, свързани с антикорупция. Това нещо се отчита и в докладите на ГРЕКО, и в докладите на Европейската комисия, тоест не беше само едно добро представяне на техните си страни.

Цялото интервю с Любомир Авджийски можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна