Филмът "Лятна бригада" изследва отблизо американската мечта

Снимка: http://soindependentfilmfest.com

Все повече млади хора между 18 и 24 години търсят лятна работа със студентската програма Work and Travel. Какво се случва с американската им мечта и какво вижда в темата една от най-интересните американски режисьорки на документално кино – Мелъди Гилбърт - в историята на две млади момичета, които се опитват да съберат пари за високата си такса с работа отвъд океана? Отговорите търси документалният филм "Лятна бригада", който ще бъде показан само утре, 5-и ноември от 19.00 часа в Дома на киното. Филмът е част от фестивала за независимо кино SoIndependent.

За да заминат на лятна бригада желаещите да се включат заплащат работна оферта, самолетни билети и за мястото, където живеят. Изумена бях да науча всичко това, сподели в интервю за "Хоризонт" Мелъди Гилбърт, която в документалната си лента търси отговори за житейската цена на едно подобно работно пътуване на младите хора:

Във филма виждаме, че е малко или много като игра на залози – дали ще можеш да си върнеш сумата, която си платил, дали ще заработиш допълнително и за семестриална такса. Те работят по три или четири работи наведнъж.

Най-интересно за Гилбърт е било да види отблизо преживяването на студентите, за много от които това е първо голямо пътуване, но и да проследи реакциите на американците, защото работещите по програмата студенти често остават невидими за онези, които обслужват.

Мелъди Гилбърт е много опитен документалист и всеки от филмите й е все по-добър в портретирането на определена много остра тема. Като гледа човек филма, разбира тази огромна разлика между два свята, която можем да наречем дори културен шок, обобщи продуцентът Мартичка Божилова. Тя разказа, че двете героини идват от нормални, бедни семейства, които не могат да платят престижен университет за своите деца, но самите деца са прекрасни - амбициозни, но абсолютно наивни.

Елена и Николета са първокурснички от малки източноевропейски градчета, които трябва да спечелят пари, за да платят образованието си и да помогнат на семействата си. Лятната бригада в САЩ ще бъде първото им пътуване зад граница. За първи път ще летят със самолет. Ще бъде сбъдната мечта, въпреки че ще бъдат просто камериерки в хотел в Южна Каролина.

Филмът предлага палитра от емоции. Безмилостно е показано приемащото общество. Лентата е заснета в различни части на разноликата Америка, сподели още Мартичка Божилова.

Още информация зад кадър за студентските бригади в САЩ ще откриете в звуковия файл.
Още от категорията

Преглед на българския печат

Вестник „Земя“ цитира думи на посланика на Русия у нас Анатолий Макаров, че „Турски поток“ минава през България“. Той заявил това в отговор на въпрос на пресконференция, като казал: „...планът остава, както са го обявили руснаците, а именно - през България“. Изданието, заедно с  „Дума“, коментира и протеста на строителите с обобщението, че е..

публикувано на 13.12.18 в 07:11

120 фазана ще бъдат пуснати на свобода в природата

120 деца от столични училища днес ще пуснат на свобода  в природата 120 фазана. Инициативата е на Съюза на ловците и риболовците в България по повод 120-та годишнина на организацията. С тази идея ние припомняме, че преди да стрелят по дивеч, ловците се грижат за него, заяви Васил Василев - председател на Съюза: „Всички ловци полагат..

публикувано на 13.12.18 в 04:44

Агенцията по заетостта ще награди своите най-добри партньори сред работодателите

За 15-та поредна година Агенцията по заетостта ще връчи традиционните годишни награди „Работодател на годината”, за да отличи 12 от най-успешните си партньори сред бизнеса, работили през годината с екипите на Бюрата по труда. Наградените компании са разделени в две категории - работодатели с най-съществен принос на националния трудов пазар и..

публикувано на 13.12.18 в 04:23
община Ловеч

Обществено обсъждане за управлението на жп подлез се организира в Ловеч

В Ловеч се организира обществено обсъждане за предоставяне от Министерски съвет за управление от Общината на подлеза на ЖП гарата на града. Той който е публична държавна собственост, но от години е затворен заради лошото си състояние. Мотивите за това са, че през последните 5-6 години съоръжението е забранено за ползване от гражданите,..

публикувано на 13.12.18 в 04:16

Чепеларци блокират пътя Смолян-Пловдив в знак на протест срещу закриването на прокуратурата в града

Жителите на Чепеларе блокират за два часа главния път Смолян - Пловдив, като се обявяват против решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в града от 1-ви януари 2019 г. Основният път, който е вход и изход за Смоленска област ще бъде затворен от 11 часа. Това е четвърти по ред протест на чепеларци, които са..

публикувано на 13.12.18 в 04:00

Благотворителен концерт за закупуване на носии за танцови състави от Сиктивкар ще се състои в Ловеч

В Ловеч тази вечер ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства за закупуване на национални фолклорни костюми за танцови състави на българската общност в побратимения на Ловеч  град Сиктивкар, Република Коми. Идеята за благотворителната инициатива е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова. С нея откликва на молбата на българите..

публикувано на 13.12.18 в 03:42

Археолози откриха позлатена колесница в Китай

В Китай археолози откриха позлатена колесница, която датира отпреди повече от две хилядолетия, съобщи "Лайф". Тя е украсена с надписи и позлатени емблеми с изображения на животни. Това навежда на мисълта, че собственикът й имал бил богат и влиятелен човек, може би на владетел. Археолози от Китайската академия за обществени науки попаднали..

публикувано на 13.12.18 в 03:29