Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Лятна бригада" изследва отблизо американската мечта

Снимка: http://soindependentfilmfest.com

Все повече млади хора между 18 и 24 години търсят лятна работа със студентската програма Work and Travel. Какво се случва с американската им мечта и какво вижда в темата една от най-интересните американски режисьорки на документално кино – Мелъди Гилбърт - в историята на две млади момичета, които се опитват да съберат пари за високата си такса с работа отвъд океана? Отговорите търси документалният филм "Лятна бригада", който ще бъде показан само утре, 5-и ноември от 19.00 часа в Дома на киното. Филмът е част от фестивала за независимо кино SoIndependent.

За да заминат на лятна бригада желаещите да се включат заплащат работна оферта, самолетни билети и за мястото, където живеят. Изумена бях да науча всичко това, сподели в интервю за "Хоризонт" Мелъди Гилбърт, която в документалната си лента търси отговори за житейската цена на едно подобно работно пътуване на младите хора:

Във филма виждаме, че е малко или много като игра на залози – дали ще можеш да си върнеш сумата, която си платил, дали ще заработиш допълнително и за семестриална такса. Те работят по три или четири работи наведнъж.

Най-интересно за Гилбърт е било да види отблизо преживяването на студентите, за много от които това е първо голямо пътуване, но и да проследи реакциите на американците, защото работещите по програмата студенти често остават невидими за онези, които обслужват.

Мелъди Гилбърт е много опитен документалист и всеки от филмите й е все по-добър в портретирането на определена много остра тема. Като гледа човек филма, разбира тази огромна разлика между два свята, която можем да наречем дори културен шок, обобщи продуцентът Мартичка Божилова. Тя разказа, че двете героини идват от нормални, бедни семейства, които не могат да платят престижен университет за своите деца, но самите деца са прекрасни - амбициозни, но абсолютно наивни.

Елена и Николета са първокурснички от малки източноевропейски градчета, които трябва да спечелят пари, за да платят образованието си и да помогнат на семействата си. Лятната бригада в САЩ ще бъде първото им пътуване зад граница. За първи път ще летят със самолет. Ще бъде сбъдната мечта, въпреки че ще бъдат просто камериерки в хотел в Южна Каролина.

Филмът предлага палитра от емоции. Безмилостно е показано приемащото общество. Лентата е заснета в различни части на разноликата Америка, сподели още Мартичка Божилова.

Още информация зад кадър за студентските бригади в САЩ ще откриете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени