Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прозрачност без граници" коментира установените нередности в изборния ден

| обновено на 06.11.16 в 19:44
Снимка: БГНЕС

На този вот преобладават организационните нарушения от страна на секционните избирателни комисии. Това посочват наблюдателите от  Сдружение "Асоциация Прозрачност без граници".  Като причина за проблемите те посочват недостатъчната информираност на някои  членове на секционните комисии. Постъпили са сигнали за противоречиви практики при следване на указанията от Централната избирателна комисия, посочи Линка Тонева:
Предварително откъсване на бюлетини от кочана, несверяване на контролните номера на бюлетината с този на кочана, автоматично предоставяне на всички бюлетини, което е  в противоречие с начина, по който точно са формулирани указанията на ЦИК. Получаваме и сигнали за бавна работа с бюлетини, в резултат на което имаше струпване на избирателни пред много секции в различни части на страната. Също така и допускане на придружители на повече от двама избиратели.
На безплатната телефонна линия на "Прозрочност без граници" въпросите на гражаданите са били свързани с това дали задължителността на вота за президенсктите избори е свързана с парична санкция.

В коментар на изборите наблюдатели от Асоциация "Прозрачност без граници" заявиха, че са установили организационни нередности и дефицити в работата на избирателните комисии. Има данни и за контролиран вот - заяви за "Хоризонт" Ваня Нушева от Асоциацията:
Имаме сигнали за това, че избиратели са извозвани организирано с автомобили до секционни избирателни комисии. Констатирани са лица, които многократно придружават избиратели, а също докарване с автобуси на гласоподаватели от Турция в Кърджали.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени