Eмисия новини
от 16.00 часа

Проф. Валерианова: Очаква се удвояване на новите случаи на рак до 2030 година

Около 37 хиляди са новите случаи на рак годишно

проф. Здравка Валерианова
Снимка: БГНЕС
В Столичната библиотека, зала "София", ще се проведе дискусионен форум на тема "Превенция и борба срещу социално значимите заболявания в областта на репродуктивното здраве".

В интервю за Радио София по този повод проф. д-р Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър, заяви, че профилактиката придобива все по-голямо значение в борбата срещу раковите заболявания, защото този тип заболявания нарастват не само в България, но и в глобален мащаб. Очаква се около 2030 година да има почти удвояване на новите случаи на рак и на фаталните случаи от злокачествени заболявания.

Лечението на онкологичните заболявания е комплексно - прилага се хирургия, лъчетерапия и химиотерапия, но така също и имунотерапия и хормонотерапия. Всичко това изисква много пари, докато за профилактиката се влагат много по-малко средства, но резултатът, който се постига, е по-голям, отколкото инвестирането в лекарствени средства или другите методи като лъчетерапия.

Близо 37 хиляди годишно са новите случаи от рак, а средно около 17 хиляди са случаите с фатален изход. На първо място при мъжете е ракът на белия дроб, при жените най-често срещаната локализация е ракът на гърдата.


СнимкаТатяна Кметова, директор на Центъра за изследвания и политики за жените, която ще бъде и водеща на дискусията тази вечер добави, че много често политиките, насочени към здравето, социалното и културно битие се формулират общо, без да се отчита факторът пол. Което при тяхното осъществяване поражда сериозни различия.

Трябва да се обърне внимание не само на профилактиката за откриване на болестта, но и на профилактиката за недопускане на рецидиви.

В нашето общество все още съществува нагласата, че ракът е прогноза, но това не така. Той е диагноза, с която живеят много хора и целта на всички нас е да повишаваме това качество на живот, смята Татяна Кметова.

Целия разговор с Татяна Кметова може да чуете в звуковия файл.


Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени