Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Божинова: Правото на референдум се нуждае от конституционни гаранции

Снимка: БГНЕС

Трябва да се запътим към едно Велико народно събрание, което да бъде последното и да бъде заменено със задължителен конституционен референдум. Тази позиция изрази пред "Хоризонт" Даниела Божинова, изпълнителен директор на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива:

В новата конституция или променената настояща конституция следва да запишем конституционни гаранции за правото на референдум, което сега е постоянно подлагано на манипулации - и в парламента, и в изборния процес. Не може това фундаментално право да няма конституционни гаранции
.

Относно липсващите пликове и бюлетините без плик, които отдалечават резултата от референдума от прага на неговата задължителност, Божинова отбеляза:

Подходът на държавата към този референдум ни направи подозрителни от самото начало. Дори сега грешките да са били по-невинни, ние няма да им повярваме. Тази подозрителност към избирателния процес не е добра за демокрацията.

Божинова акцентира върху неглижирането на референдума и липсата на позиции на основните партии по въпросите, включени в него. Тя обърна внимание върху голямата уродливост на избирателното право в България:

Можем да гласуваме само на избори. От време на време и то по правилата, които политическата класа ни е дала за тези избори, които всъщност се опитахме да променим на този референдум.

Когато има висок праг на избирателната активност парадоксално тя пада, отчете още специалистът.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна