Паола Минеков: Не рисувам картички, а емоции

Снимка: http://www.paolaminekov.com/

Художничката Паола Минеков обича градове, в които има вода. Затова и житейски, и творчески се свързва с места, чиято вода я успокоява - Тел Авив, Амстердам, а сега Лондон. Със съпруга и детето си тя живее в английската столица, която я вдъхновява със своя колорит и разнообразие на култури. Паола вече е избрала и къде да живее след години - в Барселона, защото й напомня за Тел Авив в европейски вариант:

В Тел Авив хората живеят много бързо, всичко се развива с много ритъм, много емоция. Животът е навън. Децата са навън до късно. Тук всички се прибират в три и половина-четири, освен в центъра на Лондон, където има много туристи. Студено е. Сиво е. По-мрачно е. Светлината е основно нещо за градове като Тел Авив.

Лондон е колоритен, шарен и мултикултурен, събрал в себе си старинно и модерно, контрастите на бедността и богатството. Няма друго подобно място на света за мен, споделя Паола.

http://www.paolaminekov.com/Тя рисува емоции и действа с размах. Казва, че не рисува картички, а емоции. Обича абстракцията, а не детайлите, макар че много често ако се вгледаш в градските й пейзажи, можеш да разпознаеш мястото заради общата атмосфера на картината.

Възприема рисуването като вид медитация.

Следващият проект на Паола Минеков е за музиката в града. Съвместно с друга художничка рисуват улични музиканти:

Това е една голяма част от живота навън в градове като Лондон, които са мрачни, но го има този момент, който развеселява и прави хората щастливи. 

Можете да чуете репортажа за Паола Минеков в звуковия файл.

Още от категорията

Образ и текст в близка среща

„Когато нещата са наистина зле, можеш да се разсмееш или пък можеш съвсем да се сринеш“. Този цитат на Маргарет Атууд ме посрещна в зелен плик, който сама си избрах измежду всички останали цветни изкушения. Още на входа в галерия 2.0, където вчера имаше специална среща на две изкуства – изкуството на литературата и изобразителното изкуството. В плика..

публикувано на 16.11.18 в 19:05

На 87-годишна възраст почина известният сценарист и романист Уилям Голдман

Известният сценарист и романист Уилям Голдман почина на 87-годишна възраст, съобщават световните медии. Уилям Голдман е носител на две награди „Оскар“ – награда за най-добър оригинален сценарий за "Буч Касиди и Сънданс Кид" (1969), както и наградата за най-добър адаптиран сценарий за "Цялото президентско войнство" (1976).  През 1985 година той..

публикувано на 16.11.18 в 17:19
Дарина Маринова, Каролина Шути и Ваня Пенева (отляво надясно)

"Някога навярно съм вървяла по мека трева" и "Къде останаха първите ми изречения?..." – поетичният стил на Каролина Шути

 Австрийската писателка Каролина Шути днес гостува в София за премиерата на романа си „Някога навярно съм вървяла по мека трева“ в клуб „Журналист“ на СБЖ от 18 часа. Романът ѝ е част от трилогия и е отличен с Наградата за литература на Европейския съюз през 2015 година. Каролина Шути не за първи път е в нашата страна. Работата ѝ по нейната дисертация,..

публикувано на 16.11.18 в 16:52

Доц. Ружа Маринска: Изданието "Цанко Лавренов" е уникално събитие за българската култура

Том с 520 страници статии и репродукции на картини е резултатът от труда на екип изследователи, фотографи, художници, книгоиздатели, спонсори, обединени от усилията на фондация „Цанко Лавренов“. Пътят до тази книга е около тригодишен, но за Лаврен Петров той започва преди повече от две десетилетия, когато младият изкуствовед добива ясна представа за..

публикувано на 16.11.18 в 16:35
Актьорите Валентин Ганев, Линда Русева, Мая Бабурска, Кирил Бояджиев и Иван Петрушинов (отляво надясно)

Рецептите за щастие на кабаре "Фата Моргана"

В приглушения полумрак на кабарето „Фата Моргана“, едно от култовите предавания на редакция „Хумор и сатира“, ще се разиграят фатални страсти и драматични диалози, дреболии ще преобърнат представата ни за света и времето, заклинания ще разтърсят суеверните, а задълбочени размисли ще покажат пътя на родната икономика. Текстовете оживяват с гласовете на..

публикувано на 16.11.18 в 16:15
Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България

Н. Пр. Франсоа Бонтан: Белгийците са прагматични, но умеят да мечтаят

Белгийски дни в София  се провеждат за 13-и пореден път и тази година ще продължат до 23 ноември.  Докато в началото, преди 13 години идеята е била белгийската общност  да се обедини   с български партньори по определени теми – храна, кухня и култура, постепенно в програмите на Дните започват да се добавят други акценти, най-вече бизнес..

публикувано на 16.11.18 в 15:44
Лорина Камбурова в студиото на „Време и половина“

"Време и половина" за Лорина Камбурова

Модерно българско село, запазило духа на всичко родно и добре познато, а едно момиче рисува, за да забрави или пък, за да продължава да помни. Имаше време, в което, ако останете на въпросния телевизионен канал, който излъчва тази приятна картинка, можеше да видите също това момиче да обикаля познати и непознати български места. Казват, че в нея можеш да..

публикувано на 16.11.18 в 15:22