Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паола Минеков: Не рисувам картички, а емоции

Снимка: http://www.paolaminekov.com/

Художничката Паола Минеков обича градове, в които има вода. Затова и житейски, и творчески се свързва с места, чиято вода я успокоява - Тел Авив, Амстердам, а сега Лондон. Със съпруга и детето си тя живее в английската столица, която я вдъхновява със своя колорит и разнообразие на култури. Паола вече е избрала и къде да живее след години - в Барселона, защото й напомня за Тел Авив в европейски вариант:

В Тел Авив хората живеят много бързо, всичко се развива с много ритъм, много емоция. Животът е навън. Децата са навън до късно. Тук всички се прибират в три и половина-четири, освен в центъра на Лондон, където има много туристи. Студено е. Сиво е. По-мрачно е. Светлината е основно нещо за градове като Тел Авив.

Лондон е колоритен, шарен и мултикултурен, събрал в себе си старинно и модерно, контрастите на бедността и богатството. Няма друго подобно място на света за мен, споделя Паола.

http://www.paolaminekov.com/Тя рисува емоции и действа с размах. Казва, че не рисува картички, а емоции. Обича абстракцията, а не детайлите, макар че много често ако се вгледаш в градските й пейзажи, можеш да разпознаеш мястото заради общата атмосфера на картината.

Възприема рисуването като вид медитация.

Следващият проект на Паола Минеков е за музиката в града. Съвместно с друга художничка рисуват улични музиканти:

Това е една голяма част от живота навън в градове като Лондон, които са мрачни, но го има този момент, който развеселява и прави хората щастливи. 

Можете да чуете репортажа за Паола Минеков в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!