Луиза Славкова: Изборът в Щатите е битка между промяната и статуквото

ЕПА/БГНЕС

Изборът в Щатите е битка между промяната и статуквото. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" политологът Луиза Славкова, която в момента специализира в Института за човешки права на Университета "Колумбия" в Ню Йорк:

Изборът за Тръмп е наказателен избор спрямо двете традиционни партии на демократите и на републиканците. В Българя обаче причините за изборните резултати трябва да се търсят някъде другаде. Разпръскването на вота от партиите на сегашната управляваща коалиция в България трябва да търсим някъде другаде, но не и задължително като един наказателен вот и борба за промяна на статуквото. Изборът на хората в САЩ в никакъв случай не се дължи на икономически показатели. САЩ през последните десетилетия десет пъти са били в рецесия и сегашният момент в никакъв случай не е такъв, т.е. техните приоритети се базират на други неща, те се базират на ценности, на емоции.

Цялото интервю с Луиза Славкова можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Министър Димов оттегля заповед за изключване на два имота от границите на парк "Витоша"

Министърът на околната среда Нено Димов оттегли заповед, с която от границите на Природен парк „Витоша“ се изключваха два имота с обща площ 10 дка. Имотите са изключени в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 година. По-късно в Асеновград Нено Димов съобщи, че по казуса е назначена проверка. По думите..

обновено на 16.01.18 в 15:11

Михай Фифор е служебният премиер на Румъния

Румънският президент  Клаус Йоханис  номинира социалдемократа и министър на отбраната Михай Фифор за служебен премиер. Фифор ще изпълнява длъжността министър председател, след като Михай Тудосе подаде оставка, защото изгуби подкрепата на партията си вчера. Йоханис уточни, че консултациите между политическите партии за излъчването на нов премиер на..

обновено на 16.01.18 в 14:31
Доц. Иво Инджов

Иво Инджов: Ново участие на социалдемократите в коалиция в Германия ще означава тяхното окончателно маргинализиране

Със сигурност ново участие на социалдемократите в голяма коалиция в Германия ще означава тяхното окончателно маргинализиране и те ще последват съдбата на различни социалистически партии в Европа, превърнали се в третокласни и дори четирикласни политически играчи като социалистите във Франция, ПАСОК в Гърция. Това коментира в интервю за..

публикувано на 16.01.18 в 14:29
Доналд Туск пред ЕП

Доналд Туск: Да бъде създаден постоянен финансов механизъм на ЕС за справянето с нелегалната миграция

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи да бъде създаден постоянен финансов механизъм във връзка със справянето с нелегалната миграция. В изявлението си пред Европейския парламент Туск заяви: Нелегалната миграция ще остане предизвикателство в продължение на десетилетия, не на години. Аз предлагам на лидерите да бъде създаден..

публикувано на 16.01.18 в 13:57

Норвегия обмисля "специални условия" в отношенията с ЕС заради Брекзит

Норвегия се опасява, че ако Великобритания получи специална сделка по Брекзит, властите в Осло ще бъдат принудени да преразгледат сегашните си споразумения с Европейския съюз. Това твърди британският вестник "Гардиън", който твърди, че разполага с такива сведения. Тази намеса на Норвегия представлява ново препятствие за британския премиер..

публикувано на 16.01.18 в 12:49

От днес между София и Баку има директна авиолиния

В София пристигнаха първите пътници от откритата по-рано тази сутрин въздушна линия Баку - София. Официалният ѝ старт дадоха в столицата на Азербайджан премиерът  Бойко Борисов  и азербайджанският му колега  Артур Расизаде . Полетите по линията ще се изпълняват всеки вторник от азерска компания, първата нискотарифна компания извън Евросъюза,..

обновено на 16.01.18 в 12:18
Юрий Ратас

Премиерът на Естония очаква Българското европредседателство да даде нов тласък на разширяване на ЕС

Премиерът на Естония Юрий Ратас изрази увереност, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се стигне до крайно решение по реформата на Общата европейска система за убежище. Пред Европейския парламент в Страсбург беше представено постигнатото от Естония за изминалите 6 месеца. Пред евродепутатите председателят на..

публикувано на 16.01.18 в 12:02