Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миризмата и шумът безпокоят местните жители

Жители на с. Труд готвят протест, недоволни от близостта с инсталация за преработка на биомаса

Омбудсманът Мая Манолова се ангажира да направи цялостна проверка по случая

Омбудсманът Мая Манолова посети на място село Труд, чиито жители от месеци сигнализират за неприятни миризми от новопостроена централа за преработка на биомаса
Снимка: БГНЕС

Жители  на пловдивското село Труд ще протестират заради близостта до населеното място на централата за производство на топло- и електроенергия от биомаса. Преди по-малко от месец те блокираха пътя Карлово Пловдив, недоволни от замърсяването на въздуха и шума на инсталацията. 

След среща с инициативния комитет на протестиращите омбудсманът Мая Манолова се ангажира да направи цялостна проверка по случая. 

Продължаваме да настояваме централата да бъде преместена или дейността ѝ да бъде спряна, заяви Гергана Тошева от Инициативния комитет: 
Получаваме сигнали почти всеки ден, в различни часове, че се изпускат пак миризми, които са смесени – на силаж и на оборска тор. Имаме информация, че днес ще бъдат поставени в самото предприятие уреди, които измерват емисии. От първата мобилна станция имаме вече протоколите и почти всички стойности, които са измервани там, са минимум веднъж над стойностите, които са нормални.

Ще търсим отговорите за това какви действия се предприемат от ръководството на Регионалната инспекция по околната среда и водите, допълниха от Инициативния комитет. 

Със същото се ангажира и омбудсманът Мая Манолова. Тя заяви, че ще настоява пред Екоинспекцията и за изготвянето на оценка за въздействието на околната среда, а пред министъра на здравеопазването: В спешен порядък да изготвят правила и критерии за разполагане на подобни обекти около населени места. Моето впечатление е, че тази централа няма как да продължи да съществува на това място, предвид недоволството на хиляди хора, които живеят в Труд. Няма как това да се случи напук и въпреки гражданите, заяви Манолова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна