Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама говори за смисъла на демокрацията в Гърция

Снимка: БТА

Днес Акрополът в Атина имаше само един посетител – американския президент Барак Обама. Още с пристигането си в Атина, при всяка от срещите Обама казваше, че от дете мечтае да посети Акропола.
След това изнесе реч за демокрацията и предизвикателствата на новото време. Обръщението му започна с демонстрация на отлични познания по древногръцка история и философия. И докато видимо трудно каза добър ден на новогръцки, боравеше с лекота с имената на гръцките философи.
Президентът каза, че в демократичните страни има свобода на словото, на религиите и се защитават правата на човека. Демократично е да приемеш волята на мнозинството. Въпреки че има принципни различия с новия президент Доналд Тръмп, Обама гарантира, че ще осигури безпрепятствен преход на властта към републиканците. Правителствата са в служба на гражданите, а не обратно, подчерта в речта си Обама.
Отново американският президент благодари на гърците за хуманното отношение към бежанците:
Демокрациите ни включват всички и затова можем да приемем хора и бежанци в нужда в страните си. И най-ясно видяхме състраданието именно тук в Гърция. Щедростта на гръцкия народ към бежанците, пристигащи на бреговете ви, вдъхнови света. Не можем да очакваме Гърция да понесе цялата тежест, но фактът, че сте демокрация, отваря сърцата ви за нуждаещите се.
Засегна се също необходимостта от НАТО, където САЩ подкрепя всяка страна-партньор, както и възстановяване на отношенията с Куба.
Зрителите дълго аплодираха Обама, когато той използва любимия израз на гърците „В демокрацията пътища без изход няма“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна