Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът Мая Манолова настоява за допълнителни медицински прегледи на мигрантите в Харманли

БХК поиска да бъдат разследвани сигналите за тормоз, подадени от мигранти

| обновено на 17.11.16 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова настоява да бъдат направени лекарски прегледи на имигрантите от центъра в Харманли. Екип на омбудсмана е установил, че има много хора с кожни и паразитни заболявания.
Сигналът за болни от краста и лайшманиоза беше подаден от общинския съветник в Харманли Светлана Николова, която поиска от здравното министерство и от омбудсмана спешна проверка. Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова и главният държавен инспектор доктор Ангел Кунчев инспектираха лагера. Петя Първанова съобщи:
Лайшманиоза няма. Когато говорим за краста, краста има, тя се установява и се лекува. Направихме посещение във всички сгради, в които са настанени лица, ще има и екипи, които да може в детайли това, което медицинският персонал установи при първоначалня медицински преглед, да може да се провери и категорично вече да се каже има ли диагноза или няма диагноза.
Доктор Ангел Кунчев обобщи:
Изписани са документите на новата доставка много голямо количество специфичен препарат акарол, това заедно с мерките, които ще вземем за дизинфекция на бельо постелъчно, на чаршафи, на дрехи. Проверихме и технологията на обработка на изпиране. Тя не е просто изпиране, а термохимиодезинфекция, изключително ефективна е, добри са резултатите, така че предполагам, че и с това ще се справим в рамките на не повече от седмица.
Няма опасност от епидемия за обитателите на центъра и за гражданите на Харманли.

 
В същото време от Българския хелзинкски комитет призоваха да бъдат разследвани сигналите за тормоз на бежанци от страна на гранични служители. До септември организацията е получила 33 сигнала за ограбване, физическо насилие или унизително отношение на служители на полицията към бежанци . 

Изнесените факти се основават на системното наблюдение на БХК на границата, твърдят от правозащитната организация.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна