Четирима български финалисти в класацията Топ 100 на иноваторите в Европа

Колко е дълъг пътят до място в класацията Топ 100 на иноваторите в Европа? Селекцията се прави от Res Publica, Google, Вишеградския фонд и Файненшъл таймс. Двама от четиримата български финалисти в класацията мотивираха пред "Хоризонт" своя принос в иновативните практики.

Атанас Киряков е главно действащо лице в българската софтуерна компания „Онтотекст“, която работи за големи световни медии и издатели чрез обработка на семантични бази данни и контент анализ. Би би Си и „Файненшъл таймс“ са сред големите й клиенти. Компанията е работила и по „Документите от Панама“.

Семантичният анализ е този, който може да подпомогне един редактор да различи дали в един текст става дума за града Paris, за ВИП персоната Paris Hilton или за древногръцкия герой Paris. Въпросът е дали можем да направим този процес автоматизиран и изкуствения интелект да може да разпознава контекста, за което са му необходими свързващите асоциации и това, което наричаме семантичен анализ.

Атанас Киряков и Милена Янкова от Онтотекст, снимка: Ирина Недева

Събрахме на едно място софтуерни инженери с изследвания, които дълги години са развивани в БАН. Стъпихме върху много добра изследователска база за навлизане в най-бързо развиващите се сфери на изкуствения интелект, така Киряков описа началото на дейността на компанията:

Анализираме текст, като използваме много големи обеми данни. Използват се множество отворени данни. Можеш едновременно да ползваш различни бази данни, публикувани в различни страни и от различни институции и да ги анализираш семантично. Свързването на данни е най-интересната част от този подход. Свързването на данните е магията, която прави тези неща интересни. Това ни помага много добре да анализираме един текст, което е и най-сложното.

Получава се голяма структура от знания, която наподобява знанията в главите ни, обобщи Киряков:

Това не е гигантски разум, а гигантска база данни. Можем да мислим за нея като за голям разпределен архив, за голяма разпределена памет.

Запитан защо е полезно свързването на данни, Атанас Киряков поясни, че „Панама пейпърс“ например са записи, които не ви помагат много да анализирате данните. Ние свързахме данните за хората и организациите с „Уикипедия“ и в момента могат да се правят много по-детайлни търсения, уточни той.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов също е финалист в класацията. Сред неговите ресори са „Образование“ и „Бизнес  развитие“. Той приема попадането си в топ 100 на иноваторите в Европа като оценка на работата си: 

Няколко политики бяха откроени – как можем да влияем върху образованието – как да го направим по-достъпно и по-интересно за децата. Започнахме с въвеждането на метода на Мария Монтесори в детските градини. Тази сериозна промяна се приема добре и от учители, и от деца.

И Атанас Киряков и Стефан Стоянов нямат идея, кой конкретно ги е номинирал, но са сигурни, че появата им в тази престижна класация прави разпознаваеми един древен български град като Пловдив и една българска софтуерна компания.

Интервютата на Ирина Недева с отличените иноватори чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

През октомври ще приключи процедурата по избор на изпълнител на тол-системата

През октомври ще приключи процедурата по избор на изпълнител на тол-системата. Пред "Хоризонт" Светослав Глосов - член на Управителния съвет на Пътната агенция, коментира, че фалшивата новина за избран изпълнител преди ден е опит за опорочаване на процедурата: Така нареченият документ, който са посочили, е абсолютен фалшификат и е направен..

публикувано на 20.09.17 в 13:44

Във Видин се прощават с митрополит Дометиан

Във Видин днес се прощават с митрополит Дометиан, който беше начело на епархията в продължение на 30 години. В общината е ден на траур. В 12 часа започна опелото, което оглави лично българският патриарх Неофит . Духовници и миряни изпълниха катедралния храм във Видин, за да се поклонят. Сред духовниците е и игуменът на Троянския манастир..

публикувано на 20.09.17 в 13:30

Как да засилим имунитета си в началото на есента и предстоящата зима

Какви са модерните и алтернативни методи за засилване на имунитета, как да разберем, че трябва да обърнем по-сериозно внимание на неговото състояние и какви са признаците за отслабването му в този сезон - на тези и на още много други важни за здравето ни въпроси в "Нашият ден - практично" отговари проф. Мартинова - клиничен имунолог в Институт "Пирогов"...

публикувано на 20.09.17 в 12:22

Дигиталният свят - опасност или възможност

В Столичната библиотека се провежда дискусия „Децата в дигиталната ера“, организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии. По време на дискусията ще бъде организиран и училищен хакатон. Доц. Евгения Сендова от Института по математика и информатика е категорична: На компютъра трябва да гледаме като изключителна среда, за..

публикувано на 20.09.17 в 12:06

Испанската полиция е арестувала дясната ръка на вицепремиера на автономна област Каталуния

Испанската полиция е арестувала дясната ръка на вицепремиера на автономна област Каталуния, предаде Франс прес. Задържаният Хосеп Мария Хове е генерален генерален секретар на правителството и на регионалния департамент по икономика. Арестът идва на фона на нарастващото напрежение във връзка с плановете на Каталуния да проведе референдум за независимост..

публикувано на 20.09.17 в 11:44

Наследниците на загиналите при атентата на летище "Сарафово" поискаха обезщетения за 100 милиона лева

Пострадалите и наследниците на загиналите при атентата на летище "Сарафово" поискаха от двамата задочно подсъдими ливански граждани обезщетения за близо 100 милиона лева.  Специализираният наказателен съд отхвърли искането им като граждански ответник по делото да бъде конституирането на военното крило на "Хизбулла".  Година след първото заседание по..

публикувано на 20.09.17 в 11:31

Тодор Чобанов: Охранителните фирми ще възстановят за своя сметка щетите по Еврейските гробища

В гробищните паркове в София по настоящем има около 250 000 гробни места. Поради огромните си размери, дългата си история и посегателствата Централното гробище е най-трудно за поддържане. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ заместник-кметът на София Тодор Чобанов . Средно годишно имаме между 100 и няколкостотин акта на вандализъм в..

публикувано на 20.09.17 в 11:27