Четирима български финалисти в класацията Топ 100 на иноваторите в Европа

Колко е дълъг пътят до място в класацията Топ 100 на иноваторите в Европа? Селекцията се прави от Res Publica, Google, Вишеградския фонд и Файненшъл таймс. Двама от четиримата български финалисти в класацията мотивираха пред "Хоризонт" своя принос в иновативните практики.

Атанас Киряков е главно действащо лице в българската софтуерна компания „Онтотекст“, която работи за големи световни медии и издатели чрез обработка на семантични бази данни и контент анализ. Би би Си и „Файненшъл таймс“ са сред големите й клиенти. Компанията е работила и по „Документите от Панама“.

Семантичният анализ е този, който може да подпомогне един редактор да различи дали в един текст става дума за града Paris, за ВИП персоната Paris Hilton или за древногръцкия герой Paris. Въпросът е дали можем да направим този процес автоматизиран и изкуствения интелект да може да разпознава контекста, за което са му необходими свързващите асоциации и това, което наричаме семантичен анализ.

Атанас Киряков и Милена Янкова от Онтотекст, снимка: Ирина Недева

Събрахме на едно място софтуерни инженери с изследвания, които дълги години са развивани в БАН. Стъпихме върху много добра изследователска база за навлизане в най-бързо развиващите се сфери на изкуствения интелект, така Киряков описа началото на дейността на компанията:

Анализираме текст, като използваме много големи обеми данни. Използват се множество отворени данни. Можеш едновременно да ползваш различни бази данни, публикувани в различни страни и от различни институции и да ги анализираш семантично. Свързването на данни е най-интересната част от този подход. Свързването на данните е магията, която прави тези неща интересни. Това ни помага много добре да анализираме един текст, което е и най-сложното.

Получава се голяма структура от знания, която наподобява знанията в главите ни, обобщи Киряков:

Това не е гигантски разум, а гигантска база данни. Можем да мислим за нея като за голям разпределен архив, за голяма разпределена памет.

Запитан защо е полезно свързването на данни, Атанас Киряков поясни, че „Панама пейпърс“ например са записи, които не ви помагат много да анализирате данните. Ние свързахме данните за хората и организациите с „Уикипедия“ и в момента могат да се правят много по-детайлни търсения, уточни той.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов също е финалист в класацията. Сред неговите ресори са „Образование“ и „Бизнес  развитие“. Той приема попадането си в топ 100 на иноваторите в Европа като оценка на работата си: 

Няколко политики бяха откроени – как можем да влияем върху образованието – как да го направим по-достъпно и по-интересно за децата. Започнахме с въвеждането на метода на Мария Монтесори в детските градини. Тази сериозна промяна се приема добре и от учители, и от деца.

И Атанас Киряков и Стефан Стоянов нямат идея, кой конкретно ги е номинирал, но са сигурни, че появата им в тази престижна класация прави разпознаваеми един древен български град като Пловдив и една българска софтуерна компания.

Интервютата на Ирина Недева с отличените иноватори чуйте в звуковия файл.
print Отпечатай
Още от категорията

Трима души загинаха при тежка катастрофа в района на ловешкото село Малиново

Възстановено е движението по главния път София-Варна в района на ловешкото село Малиново.  Трима души загинаха при тежката катастрофа в този участък на главния път София-Варна. Инцидентът е станал малко преди 9 часа тази сутрин. Челно са се сблъскали два леки автомобила.  На място загиват трима души от Горна Оряховица – жена на 46 г. и дама..

обновено на 28.05.17 в 17:10

Над една трета от полетите на "Бритиш еъруейз" от "Хийтроу" са отменени

Над една трета от полетите на "Бритиш еъруейз" от летище "Хийтроу" бяха отменени, предаде Би Би Си. Вчера компанията пострада от срив в компютърните си системи, който причини отмяна и забавяне на полетите на хиляди пътници. Авиопревозвачът съобщи, че днес всички полети на дълги разстояния ще излетят от "Хийтроу", но ще има забавяния. Компанията призова..

публикувано на 28.05.17 в 17:06

Стачка на персонала отмени 200 полета на Алиталия

Италианската авиокомпания отмени днес 200 полета заради стачка на част от персонала, предаде Франс прес. Комапнията е пред фалит и в началото на месеца, по молба на акционерите, премина с решение на италианското министерство на транспорта под административно управление. Това стана, след като синдикатите отхвърлиха план за преструктуриране, който..

публикувано на 28.05.17 в 17:03
Корнелия Маринова

Нови социални жилища за нуждаещи се в Ловеч

В ловешкия квартал „Гозница“ ще бъдат създадени социални жилища за крайно нуждаещи се семейства, самотни майки, хора с увреждания и други нуждаещи от общината. Финансирането от над 2 милиона лева е осигурено по оперативната програма "Региони в растеж". Новите социални жилища в Ловеч, ще са с капацитет 151 души. Те ще бъдат настанени в 48 основно..

публикувано на 28.05.17 в 16:51
Йордан Василев

Отиде си писателят Йордан Василев

Почина Йордан Василев - писател и политик, един от създателите на СДС, първият главен редактор на в. "Демокрация", депутат във Великото народно събрание и в 36-ото Народно събрание.   В предаванията на БНР Йордан Василев разказва за творческия процес, България и приятелите: Нямам навика да почивам. Аз работя всеки ден и със съпругата ми, Бог да я..

публикувано на 28.05.17 в 16:22

РЗИ - Добрич организира кампания под надслов "Тютюнопушенето- заплаха за здравето и развитието"

По повод на Световния ден без тютюнопушене, Регионалната здравна инспекция в Добрич организира скринингова  и информационна кампания. По данни от проведеното Национално проучване България е на второ място в Европейския съюз по тютюнопушене. Регионалната здравна инспекция в Добрич ще проведе на 31 май скринингови изследвания на въглеродния..

публикувано на 28.05.17 в 16:08

Над 150 българчета участваха в Кипър в шествие по случай 24-и май

Над 150 българчета преминаха днес в провежданото за първи път в Кипър тържествено шествие, с което бе честван 24-и май. Празникът в столицата Никозия донесе много емоции, вълнение и радост за малките ученици, за техните родители и учители, както и за всички присъстващи наши сънародници. Портретът на светите братя Кирил и Методий поведе голямото българско..

публикувано на 28.05.17 в 14:40