Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима български финалисти в класацията Топ 100 на иноваторите в Европа

Колко е дълъг пътят до място в класацията Топ 100 на иноваторите в Европа? Селекцията се прави от Res Publica, Google, Вишеградския фонд и Файненшъл таймс. Двама от четиримата български финалисти в класацията мотивираха пред "Хоризонт" своя принос в иновативните практики.

Атанас Киряков е главно действащо лице в българската софтуерна компания „Онтотекст“, която работи за големи световни медии и издатели чрез обработка на семантични бази данни и контент анализ. Би би Си и „Файненшъл таймс“ са сред големите й клиенти. Компанията е работила и по „Документите от Панама“.

Семантичният анализ е този, който може да подпомогне един редактор да различи дали в един текст става дума за града Paris, за ВИП персоната Paris Hilton или за древногръцкия герой Paris. Въпросът е дали можем да направим този процес автоматизиран и изкуствения интелект да може да разпознава контекста, за което са му необходими свързващите асоциации и това, което наричаме семантичен анализ.

Атанас Киряков и Милена Янкова от Онтотекст, снимка: Ирина Недева

Събрахме на едно място софтуерни инженери с изследвания, които дълги години са развивани в БАН. Стъпихме върху много добра изследователска база за навлизане в най-бързо развиващите се сфери на изкуствения интелект, така Киряков описа началото на дейността на компанията:

Анализираме текст, като използваме много големи обеми данни. Използват се множество отворени данни. Можеш едновременно да ползваш различни бази данни, публикувани в различни страни и от различни институции и да ги анализираш семантично. Свързването на данни е най-интересната част от този подход. Свързването на данните е магията, която прави тези неща интересни. Това ни помага много добре да анализираме един текст, което е и най-сложното.

Получава се голяма структура от знания, която наподобява знанията в главите ни, обобщи Киряков:

Това не е гигантски разум, а гигантска база данни. Можем да мислим за нея като за голям разпределен архив, за голяма разпределена памет.

Запитан защо е полезно свързването на данни, Атанас Киряков поясни, че „Панама пейпърс“ например са записи, които не ви помагат много да анализирате данните. Ние свързахме данните за хората и организациите с „Уикипедия“ и в момента могат да се правят много по-детайлни търсения, уточни той.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов също е финалист в класацията. Сред неговите ресори са „Образование“ и „Бизнес  развитие“. Той приема попадането си в топ 100 на иноваторите в Европа като оценка на работата си: 

Няколко политики бяха откроени – как можем да влияем върху образованието – как да го направим по-достъпно и по-интересно за децата. Започнахме с въвеждането на метода на Мария Монтесори в детските градини. Тази сериозна промяна се приема добре и от учители, и от деца.

И Атанас Киряков и Стефан Стоянов нямат идея, кой конкретно ги е номинирал, но са сигурни, че появата им в тази престижна класация прави разпознаваеми един древен български град като Пловдив и една българска софтуерна компания.

Интервютата на Ирина Недева с отличените иноватори чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени