Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществена дискусия за проблемите на децата с увреждания организира омбудсманът

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова организира днес обществена дискусия „Достъпът на децата с увреждания до правата им – реални проблеми и възможни решения“. Обсъждането е концентрирано в три модула, в които ще се говори за услугите на личен и социален асистент, социално-икономическата закрила, помощни и техническите средства, медицинските изделия. Друг важен акцент, който влиза в дискусията, са нефункциониращите регистри. Това е един структурен проблем, който съществува отдавна в една адекватна закрила на правата на децата, особено на тези, които са в уязвимо положение, каза в „Преди всички“ Ева Жечева, бивш председател на ДАЗД и член на екипа на Мая Манолова. Тя уточни:

Именно общата статистическа информация, връзките между съществуващите регистри, обменът на информация, което води до липсата на възможност да се структурира адекватна и устойчива политика по отношение на всички потребности, които имат децата от различните групи.

Жечева каза още, че омбудсманът е предложила да бъде сформирана към министъра на труда и социалната политика една междуведомствена група с участието на различни представители на гражданското общество, в която работна група да бъдат разгледани всички аспекти на комуникация, на координация между институциите.

Участници в дискусията са изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски, представители от Столична община, от министерствата на труда и социалната политика и здравеопазването, от Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Комисията за защита от дискриминация, експерти от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС, от Центъра „Фонд за лечение на деца“, специалисти от неправителствени организации.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Таня Величкова с Ева Жечева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна