Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете кипърски общности организират митинг за мир в буферната зона

Снимка: Бранислава Бобанац

Двете кипърски общности организират тази вечер мащабна проява в подкрепа на преговорите за решаване на кипърския въпрос, които се водят в Швейцария. 120 граждански организации, движения и платформи обявиха внушителен митинг за мир и обединение в буферната зона в Никозия.

Кипър се намира на исторически кръстопът и призоваваме двамата лидери Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ да продължат с кураж и решителност, за да се постигне споразумение, което ще отговори на очакванията и интересите на целия кипърски народ. Това заявиха в обща декларация 120 неправителствени организации от двете части на разделения Кипър, инициатори на мащабния рали концерт за мир днес. Сред тях са синдикати на кипърските гърци и кипърските турци, младежки, ученически и студентски организации от двете общности, женски и социални сдружения, културни асоциации, двуобщностни движения и платформи за мир, двуобщностни танцови групи и хорове.

Грандиозната проява тази вечер е насрочена точно във времето, когато се очаква да приключи провежданата в Швейцария най-критична среща на върха между Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. Хиляди хора от двете кипърски общности от цял Кипър ще се съберат в буферната зона, все още разделяща столицата Никозия и страната, откъдето заедно в този решаващ момент ще изпратят до двамата лидери своето най-силно послание за мир и надежда за обединение на Кипър като двуобщностна федерация.

Мирът в Кипър не може да бъде спрян. Дошло е време да се погребат насилието и омразата, и заедно да изградим нашето общо бъдеще, подчертаха организаторите.

Инициативата днес е кулминацията в масираната кампания, която провежда гражданското общество в двете части на разделения Кипър под наслов “Решение сега, време е за мир!”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна