Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Радев ще назначи служебния кабинет, Плевнелиев ще тупка топката

За служебния кабинет и предсрочните избори

Евелина Славкова: Не виждам формула за нов кабинет в това Народно събрание

Снимка: БУЛФОТО

Криза няма. За криза ни проглушиха ушите едни хора, които си отиват от властта и това е изключително недостойна постъпка. Собственото си падане да го обявяваш за национална трагедия и катастрофа е пълно безобразие. Тази позиция изрази в предаването "Нищо повече" социологът Кънчо Стойчев:

Къде е тази криза? Имаме си конституция. Знаем какво следва. Избори ще има. Ще има служебен кабинет, най-вероятно назначен от ген. Радев, президентът Плевнелиев ще тупка топката. Правителството ще бъде в оставка до 22 януари, а изборите най-вероятно ще бъдат по променен изборен закон, съобразен в някаква степен с референдума.

Всички имат полза от избори напролет – БСП, патриотите, Борисов, смята социологът. Според него политическата класа ще ускори изборите.

При реформаторите виждаме задълбочаваща се слабост и те не могат да намерят тона. Нови политически проекти могат да се очакват откъм Слави Трифонов и Марешки, предвижда още Кънчо Стойчев.

Запитан как би изглеждал новият парламент, той отговори: Кънчо Стойчев

Трудни са прогнозите, без да са ясни правилата. Нямаме опит с чисто мажоритарна система и това би било чисто гледане на кафе. 

27 години българският народ е недоволен от резултатите от прехода. Обществените настроения са негативни. Единственият разумен начин е политическата класа да реагира отзивчиво на обществения начин. Хората искат промяна и ще минат по пътя на промяната. Във въздуха ги има и двете възможности – промяната да се окаже за по-добро или за по-лошо.

Патриотите най-вероятно ще опитат да направят кабинет и няма да успеят, но ще използват възможността, каза Стойчев.

Според социолога Евелина Славкова служебен кабинет и предсрочни избори са по-вероятни:

Не виждам формула за нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

Колкото по-скоро са предсрочните избори, толкова по-голям е интересът на политическите партии, които са на терен, допълни тя.

Евелина СлавковаОтносно прогнозите как би изглеждало следващото Народно събрание Славкова отбеляза, че въпросителните около вида на избирателната система поставят повече неизвестни, отколкото да дават отговори. 

Да се избират 240 депутати мажоритарно е и негативно, и рисковано въпреки демонстрираното от политическата класа желание да се подчини на решенията на българския народ, заяви още Евелина Славкова.

Според нея мажоритарната система би затвърдила статуквото.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени