Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Инициативният комитет за референдума от "Шоуто на Слави" заплаши, че ще има бунтове, ако референдумът бъде подменен, пише "Труд". Представители на комитета, заедно с омбудсмана Мая Манолова, внесоха в Народното събрание проектозакон за мажоритарен избор на депутатите.

"Мажоритарната система влезе в парламента", това е водещото заглавие на "24 часа". В проекта е предвидено да има изискване за уседналост на електората от 6 месеца, а българите в чужбина да имат свои девет района.

"Партиите на думи подкрепят мажоритарния вот, на дела - не", гласи водещото заглавие на вестник "Сега". Политическите сили в Народното събрание смятат, че нямат достатъчно време и анализи, за да бъде прекроена цялата избирателна система според волята на народа.

"Труд" помества интервю с бившия председател на парламента, проф. Огнян Герджиков, който прогнозира, че политиците няма да смеят да се опълчат на народната воля.

Централните всекидневници публикуват снимки от връчването на удостоверенията на ЦИК на Румен Радев и Илияна Йотова за тяхното избиране като президент и вицепрезидент.

"24 часа" информира, че Радев ще свика консултации за новите изборни правила.

"Плевнелиев реди служебния кабинет", пише "Земя" на първа страница и цитира новоизбрания президент Румен Радев, според когото по Конституция това е изключителна отговорност на сега действащия държавен глава.

"Бежанците се промъкват при смяна на караула", съобщава "Телеграф". Според вестника каналджиите вземат по 800 евро от човек за маршрута Истанбул-София. Агенти на ДАНС са разкрили гранични полицаи и каналджии, които договаряли поредния трансфер в гората на българо-турската граница.

"18 министри в следствието", пише "Стандарт". Те ще дават показания за бартера с ваксини, пояснява вестникът и припомня, че вчера на министъра на здравеопазването Петър Москов бяха предявени три обвинения. Той от своя страна коментира, че не разбира къде е финансовото му прегрешение.

"ГЕРБ окопова свои хора в бордовете", предупреждава "Дума". Някой ловко се опитва да мишкува, претарашвайки бордове на държавни фирми, алармират от БСП. Става дума за ВМЗ Сопот, "Елби булгарикум" и НИТИ Казанлък, казва левият депутат Манол Генов.

"Храната изяжда половината пари за почивка", пише "Монитор". Данните са на националната статистика за периода юли-септември. По 354 лева средно са похарчили българите за екскурзия у нас това лято.

"Стандарт" допълва по темата, че най-често са пътували младите хора.

Според Евростат цената на газа за бита у нас е сред най-ниските в Европейския съюз, пише "Сега". Евростат отчита и че домакинствата ни купуват и ползват най-евтиния ток.

Комисията за регулиране на съобщенията започва разследване на онлайн оператори по сигнал на "Монитор". Изданието пояснява, че в интернет се предлагат така наречените ВИП номера на мобилни телефони за цена от 2 хиляди лева. Мобилните оператори обаче ги предлагат по сто лева.

"Българската фондова борса ще развива нова стратегия", пише "Капитал дейли". Предвижда се улеснен достъп до пазара на малки компании и въвеждане на нови инструменти, както и информационни кампании за това.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!