Жителите на Трън недоволни от намеренията за добив на злато в района

Трън
Снимка: Венета Николова

Намеренията за добив на злато в района на град Трън предизвика недоволството на жители на града и съседните села. Беше създаден инициативен комитет, който е срещу проекта. В района на Брезник също ще се добива злато. Там вече е приключила процедурата и предстои да започнат същинските дейности.

Притеснението за трайно замърсяване на околната среда е основният мотив на инициативния комитет на жители на град Трън и няколко села в района. Те са внесли аргументирани възражения срещу проекта за добив на злато в Регионалната инспекция по околната среда в Перник. Румяна Боянова и Кирил Ефремов от Инициативния комитет на жители на Трън:

Ние създадохме инициативния комитет, тъй като сме много притеснени за бъдещето на нашия край. Запознахме се преди време с инвестиционното намерение, което предвижда един мащабен добив на площ от 20 кв. километра на златно-сребърни руди, като този проект включва три открити рудника и пет закрити рудника.

Нас най-вече ни притеснява, че тази цялата територия в момента е с много хубава гора - 700 000 дървета, които ако ги разделим на населението на Трън, което е около 4000 човека, се падат 175 дървета на един човек, които всеки трябва да засади, за да може да се възстанови тази гора. Това е голямо поражение.

В Брезник инвестиционният проект за добив на злато вече се реализира. От началото на 2016 г. в сила е концесионен договор, който дава права на фирмата да реализира проекта. Договорът е сключен между Министерството на енергетиката и "Трейс Рисорсиз“ ЕООД въз основа на Решение на Министерския съвет.

По около 100 милиона лева  ще бъдат инвестирани по проектите за добив на злато в Трън и Брезник. Управителят на фирмата Ваня Денева увери, че няма да се допусне замърсяване на околната среда. Технологията за добив на злато в Брезник е по подземен способ:

Проектът в Трън е в процедура, която е още в началния етап на нейното развитие. Докладът по оценка на въздействието още не е изготвен към настоящия момент. Изготвено е само заданието, което определя обхвата на съдържанието на доклада. В рамките на това са включени всички въпроси, които трябва да бъдат разгледани и оценени от самия доклад. Съответно проектът в Брезник е в доста по-напреднала фаза. Той вече е с подписан концесионен договор за добив и първична преработка на златно-сребърни руди, като към момента е стартирала вече първата година от концесионния договор, която е част от подготвителния период преди началото на експлоатацията.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Анелия Дренска, началник на Отдел "Превантивна дейност“ в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник:

Самата процедура по реда на глава 6 от Закона за опазване на околната среда, а именно процедура за провеждане на задължителна оценка по въздействие на околната среда, е достатъчна гаранция, че ще бъде осъществен силен превантивен контрол при одобряването на инвестиционното намерение. Във входа на тази процедура се вземат мненията на всички компетентни органи, на обществеността, самият проект се подлага на обществено обсъждане.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.

 


Още от категорията

Забавни билборди по АМ "Тракия" призовават хората да карат спокойно

Дванадесет билборда със забавни елементи, разположени през 40-50 км. по АМ „Тракия“, напомнят, че високата скорост и спестените минути до целта не осмислят с нищо необходимостта от бързането. Кампанията „Карай си спокойно“ апелира към водачите да карат внимателно и да не бързат. Забавният елемент във визиите на билбордовете прави кампанията,..

публикувано на 21.08.18 в 16:30
Условията във временен лагер за хора без подслон след наводненията в Керала.

Над 1 млн. души живеят в лагери след наводненията в Индия

Над 1 млн. души са се стекли във временни лагери в индийския щат Керала, за да намерят убежище след наводненията, които погубиха над 410 души, предаде АФП. Жители продължават да търсят подслон, след като оттеглянето на водите разкри големия мащаб на опустошенията, а военни всеки ден спасяват още хора. Правителството на Керала обяви..

публикувано на 21.08.18 в 16:20
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Съдът отхвърли искането на Биляна Петрова за напускане на ареста

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост" - Биляна Петрова да напусне ареста.  Съдът се позова на назначената съдебномедицинска експертиза, според която, въпреки здравословните си проблеми, разследваната за корупция Петрова може да се лекува и под стража. Според д-р Адриана..

обновено на 21.08.18 в 16:06
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов трябва да измисли нещо ново наесен

За момента двата казуса - с „Олимпик“ и Търговския регистър намират своето решение. По-големият въпрос е, че казус по казус продължава да се трупа напрежение в страната, което вероятно ще започне да кънти много по-сериозно наесен. Това каза в предаването „12+4“ по „Хоризонт“ политологът Първан Симеонов в блицкоментар за извънредното..

публикувано на 21.08.18 в 15:56

МЗ откри нарушения в лечението на починалата родилка в Университетската болница в Плевен

Проверка на здравното министерство откри нарушения в Университетската болница в Плевен по случая с починалата в края на миналия месец родилка. Установено е нарушение в диагностично-лечебния процес на жената, която почина по време на планирано секцио.  От здравното министерство съобщиха, че ще бъде образувано административно-наказателно..

публикувано на 21.08.18 в 15:54

Забравена туба с химикал е причината за неприятната миризма, доведела до евакуация на 40 души в Казанлък

Забравена пластмасова туба с химикала "Одорант" е причината за неприятната миризма в Казанлък, която доведе до евакуация на сградата на Социалното подпомагане и данъчната служба в града, намираща се на ул."Александър Батенберг" 4 в града. Притесненията бяха, че миризмата в сградата е причинена от теч на газ.  "В бившата изоставена вече..

обновено на 21.08.18 в 15:26

Рекорд по лежане беше поставен на Мързеливата олимпиада в Черна гора

В Черна гора беше проведена шестата поред Мързелива олимпиада, в която взеха участие 15 черногорци и трима жители на Сърбия, съобщава сайтът Лайф, цитиран от БТА. Тази година първото място беше разделено между четирима представители на Черна гора, които поставиха олимпийски рекорд с 49-часово лежане. Той започна още събота сутринта. Наградата за..

публикувано на 21.08.18 в 15:21