Жителите на Трън недоволни от намеренията за добив на злато в района

Трън
Снимка: Венета Николова

Намеренията за добив на злато в района на град Трън предизвика недоволството на жители на града и съседните села. Беше създаден инициативен комитет, който е срещу проекта. В района на Брезник също ще се добива злато. Там вече е приключила процедурата и предстои да започнат същинските дейности.

Притеснението за трайно замърсяване на околната среда е основният мотив на инициативния комитет на жители на град Трън и няколко села в района. Те са внесли аргументирани възражения срещу проекта за добив на злато в Регионалната инспекция по околната среда в Перник. Румяна Боянова и Кирил Ефремов от Инициативния комитет на жители на Трън:

Ние създадохме инициативния комитет, тъй като сме много притеснени за бъдещето на нашия край. Запознахме се преди време с инвестиционното намерение, което предвижда един мащабен добив на площ от 20 кв. километра на златно-сребърни руди, като този проект включва три открити рудника и пет закрити рудника.

Нас най-вече ни притеснява, че тази цялата територия в момента е с много хубава гора - 700 000 дървета, които ако ги разделим на населението на Трън, което е около 4000 човека, се падат 175 дървета на един човек, които всеки трябва да засади, за да може да се възстанови тази гора. Това е голямо поражение.

В Брезник инвестиционният проект за добив на злато вече се реализира. От началото на 2016 г. в сила е концесионен договор, който дава права на фирмата да реализира проекта. Договорът е сключен между Министерството на енергетиката и "Трейс Рисорсиз“ ЕООД въз основа на Решение на Министерския съвет.

По около 100 милиона лева  ще бъдат инвестирани по проектите за добив на злато в Трън и Брезник. Управителят на фирмата Ваня Денева увери, че няма да се допусне замърсяване на околната среда. Технологията за добив на злато в Брезник е по подземен способ:

Проектът в Трън е в процедура, която е още в началния етап на нейното развитие. Докладът по оценка на въздействието още не е изготвен към настоящия момент. Изготвено е само заданието, което определя обхвата на съдържанието на доклада. В рамките на това са включени всички въпроси, които трябва да бъдат разгледани и оценени от самия доклад. Съответно проектът в Брезник е в доста по-напреднала фаза. Той вече е с подписан концесионен договор за добив и първична преработка на златно-сребърни руди, като към момента е стартирала вече първата година от концесионния договор, която е част от подготвителния период преди началото на експлоатацията.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Анелия Дренска, началник на Отдел "Превантивна дейност“ в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник:

Самата процедура по реда на глава 6 от Закона за опазване на околната среда, а именно процедура за провеждане на задължителна оценка по въздействие на околната среда, е достатъчна гаранция, че ще бъде осъществен силен превантивен контрол при одобряването на инвестиционното намерение. Във входа на тази процедура се вземат мненията на всички компетентни органи, на обществеността, самият проект се подлага на обществено обсъждане.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.

 


Още от категорията
Успял е да вземе чанта с около 2 хиляди лева, мобилен телефон и таблет.

Въоръжен грабеж в игрална зала в Банкя

Въоръжен грабеж е бил извършен тази сутрин в игрална зала в Банкя. Нападателят е бил маскиран и е ударил работещия вътре човек с пистолет. Успял е да вземе чанта с около 2 хиляди лева, мобилен телефон и таблет. Полицията го издирва.

публикувано на 10.12.18 в 16:10
Автомобилът, дървата за огрев и трионът са конфискувани.

Заловиха бракониер с множество кражби в Първомай

Бракониер с множество кражби на дървесина и умишлени палежи в горите беше задържан на територията на Държавно горско стопанство - Първомай. Нарушителят рецидивист Стамен Тилев е бил задържан при съвместна акция на служители от горите и гранични полицаи. Сигналът е бил подаден от дежурния полицай на граничен пункт „Златарево“. Мобилните..

публикувано на 10.12.18 в 16:03
От Община Пловдив отчитат , че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милн. лева.  Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта..

публикувано на 10.12.18 в 15:51
7-месечният протест за правата на хората с увреждания е облечен в законова форма.

Учредиха национална гражданска инициатива "Системата ни убива всички"

Национална гражданска инициатива „Системата ни убива всички“ е учредена от част от протестиращите майки на деца с увреждания. Така 7-месечният протест за правата на хората с увреждания е облечен в законова форма, пишат в съобщение учредителите, сред които са знакови лица като Мая Стоицева, Весела Одаджиева, Валентина Ташкова, Боряна Драганова...

публикувано на 10.12.18 в 15:33

Движението по АМ "Тракия" е само в активната лента

До 16.30 часа движението при 89-и км в посока София на АМ "Тракия" ще се осъществява само в активната лента поради ремонт на ограничителни системи в средната разделителна ивица.

публикувано на 10.12.18 в 14:52
Историческата сграда на Централната баня в София е обект на спор за бъдещото й предназначение.

Тодор Чобанов: Пиенето на минерална вода е предшествало къпането с нея

Комисията по култура и образование към Столичния общински съвет се събра на работна среща в Регионалния исторически музей - София, за да обсъди възможностите за реконструкция и развитие на северното и източното крило на Централна минерална баня. Преди дни се проведе дискусия за съдбата на сградата, по време на която се сблъскаха отново двете тези:..

публикувано на 10.12.18 в 14:44
Наградите, по традиция, се връчват в Международния ден за правата на човека, който светът отбелязва днес.

Майките на деца с увреждания станаха "Човек на годината"

Родителите на деца с увреждания получиха голямата награда „Човек на годината“ 2018 на Българския хелзинкски комитет. По традиция наградите се връчват в Международния ден за правата на човека, който светът отбелязва днес. Председателят на комитета Красимир Кънев определи действията на майките през 2018-а като „най-масовата правозащитна акция за..

публикувано на 10.12.18 в 14:36