Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната кардиологична болница се нуждае от нов детски операционен блок

От понеделник в София отваря врати самостоятелен диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца

Снимка: Евелина Стоянова

От понеделник, 28-и ноември, в столицата започва работа самостоятелен диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца. Той е част от Националната кардиологична болница в София, където 8 хиляди деца са потърсили помощ от началото на годината.

Повече от година Националната кардиологична болница работи по проекта за самостоятелен диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца.

Двуетажният корпус се състои от шест амбулаторни кабинета, приемна за малките пациенти, майчина стая за повиване на бебета, зала за рапорти и конференции и още пет лекарски кабинета.

Изградена е прилежаща инфраструктура, с която се осигурява директен достъп на сърдечноболните деца до Клиниката по детска кардиология. Това позволява разделянето на пациентския поток на деца и възрастни, което предотвратява редица рискове.

Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се лекуват деца. В същото време специалисти не достигат, посочи доц. Анна Кънева, завеждащ детската клиника по кардиология:
Снимка: Евелина СтояноваДетската кардиология страда от недостиг на специалисти. С лекарите някак се справяме. Имаме сега една група млади хора, които, надявам се, да поемат, но медицинските сестри в отделението по детска кардиология, в детската сърдечна реанимация -  са на критичния минимум и ние нямаме солидни механизми, с които да ги задържим.

Между 8 и 12 процента е била увеличена заплатата на специалистите в Националната кардиологична болница през тази година, отчете директорът проф. Марио Станкев. 668 хиляди лева са инвестирани в Диагностично-консултативния блок за сърдечноболни деца.

Необходими са близо 1 милион лева за нов операционен блок. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени