Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре, 26 ноември

Деца правят маски в ателиета на Етнографския музей

С sms-кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!” се събират средства за ремонт и оборудване

| обновено на 25.11.16 в 17:37
Ателие за кукерски маски и семинар за традиционните ноемврийски празници очакват утре всички посетители на Етнографския музей. Децата ще научат за традиционните кукерски обичаи и празника Сурва в Пернишко, ще могат да изработят оригинални кукерски маски от хартиени пликове, цветен картон и вълна. Лесно и бързо всяко дете, с помощта на своите родители, ще направи своя собствена маска и ще може да я занесе у дома. Входът за ателиетата е свободен за децата и всички членове на семейството.

Събитията за деца са част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!” за набиране на средства за изграждане на постоянен и модерен Образователен център в музея. Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване - грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия.

Повече по темата разказва Петя Зунгорлиева. Чуйте.

  • Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи с 1 лев създаването на Образователния център, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени