Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в бежанския център в Харманли е спокойна

Повечето от жителите на Харманли правят разграничение между афганистанци и сирийци и заявяват, че след размириците афганистанците вече не са добре дошли в центъра

Снимка: БГНЕС


В момента обстановката в бежанския център в Харманли е спокойна, съобщи в ефира на "Хоризонт" директорът на центъра Димитър Захариев.


Според него основната причина за бунта е нежеланието на мигрантите да останат в лагера и в България, и желанието им да продължат към Западна Европа. 


Димитър Захариев категорично отрече твърденията, че храната в центъра е недостатъчно и се дава един път на ден, като заяви, че три пъти на ден за всички има топла храна, която се приготвя от готвачи-професионалисти. Част от обитателите на лагера обаче остават недоволни, без да се интересуват от усилията на персонала:

Нормални условия сме създали. Стараем се постоянно да подновяваме и да правим все по-добри битовите условия, но там трудността е, че хората, които са настанени, не всеки път оценяват това, което им се предоставя. ....Може би това е манталитет, може би нещо друго, но се получават такива неща, които .....да рушат, мразят.

Димитър Захариев заяви, че не вижда никаква никаква вина за бунта от страна за тези, които работят в центъра: 


Не виждам вина в тези, които работим в центъра, тъй като постоянно се стараем да подобряваме битовите условия на живот. Това е една съпътстваща функция, към основната която извършваме, а именно предоставянето на закрила.



Захариев информира, че за мигрантите винаги е имало осигурена медицинска помощ:


Лекари имаше и преди да влязат сегашните екипи - петима лекари. Ние разполагахме до 4-ти октомври с лекар и медицинска сестра, а от 4-ти октомври имаме джипи. Под "неговата шапка" са трима лекари: общопрактикуващ, педиатър и акушер-гинеколог.


Директорът на бежанския център в Харманли  потвърди, че има разделение между афганистанци и сирийци: Хората от Сирия не се включиха в този бунт - те не искаха да се това случи, подчерта  Димитър Захариев.

Той припомни, че и в момента хората от различни националности и различно вероизповедание се настаняват отделно, каквито са изискванията на закона.


Кореспондентът на БНР Дора Атанасова свидетелства, че Харманли е разделен на две - тези граждани, които са искали да бъде изяло закрит лагера остават в готовност за нови протести, а друга част са доволни, че центърът ще остане от семеен тип, и то само за сирийци.

Повечето от жителите на Харманли правят разграничение между афганистанците от сирийците и заявяват, че след размириците афганистанците вече не са добре дошли в центъра за настаняване. 


Повече информация за ситуацията в Харманли и мненията на жителите чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени