Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижението на петрола и политическите рискове в Италия и Франция се отразяват негативно на европейските борси

В началото на новата седмица европейските фондови борси се оцветяват в червено с оглед на падащи петролни цени и на фона на политически рискове в Италия и Франция, отразяващи се негативно на борсите в Париж и Милано.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,77%, парирайки почти цялото негово повишение с 0,9% през предишната седмица. Всички секторни индекси се намират на негативна територия, като най-солиден спад с 1,23% бележи индексът, включващ 600-те водещи петролни и газови компании на Стария континент. Натискът върху енергийния сектор е в резултат на падащи петролни цени след засилващи се опасения за провал на предстоящата в сряда (30-и ноември) среща на ОПЕК, на която картелът трябва да постигне окончателно споразумение за намаляване на добивните квоти.

Акциите на British Petroleum се понижават с 1,11%, на Royal Dutch Shell PLC – с 1,71% и на Tullow Oil PLC – с 1,91%.

В същото време италианският фондов индекс MIB се понижава с 1,2%, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на предстоящия в неделя (4-ти декември) референдум в страната за конституционни промени. Участниците на борсата в Милано се опасяват, че при неуспешен референдум премиерът Матео Ренци ще подаде оставка, което ще вкара третата по сила икономика на еврозоната в политическа криза. Това от своя страна се отразява най-негативно на италианския банков сектор, който се понижава с около 3 на сто, като акциите на Banco Popolare Societa Cooperativa SCRL падат с 3,46%, на Banca Popolare dell’Emilia Romagna – с 3,37%, на Banca Popolare di Milano – с 2,88%, на Mediobanca SpA – с 2,02% и на UniCredit SpA – с 1,1 на сто. Междувременно акциите на банката Monte dei Paschi бяха временно спрени от търговия, тъй като се сринаха с над 12% на фона на съмнения дали проблемната финансова институция ще успее да набере допълнителен капитал в размер на 5 млрд. евро.

Спад с близо 2 на сто регистрират и британските банкови акции с оглед на инвеститорско напрежение преди очакваните в сряда (30-и ноември) резултати от последния банков стрес тест на Английската централна банка. Акциите на Royal Bank of Scotland Group се понижават с 2,58%, на Barclays PLC – с 1,48% и на Lloyds Banking Group – с 1,82%. Това, както и падащите енергийни акции се отразява негативно на борсата в Лондон, където фондовият индекс FTSE100 се понижава с 0,64%.

Френският фондов индекс CAC40 губи 0,83% от стойността си, като инвеститорите продължават да преценяват последните политически събития в страната, свързани с убедителната победа на Франсоа Фийон на предварителните избори в десницата за неин кандидат на предстоящата през следващата пролет президентска надпревара.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,95%, а испанският индекс Ibex-35 – с 0,45%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени