Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Георгиев: Дискусията за плюсовете и минусите на мажоритарната избирателна система е изключително закъсняла

Снимка: on-parliament.com

Дискусията за плюсовете и минусите на мажоритарната избирателна система е изключително закъсняла, заяви в ефира на "Хоризонт" Стефан Георгиев от Института за социална интеграция. 

Всичко това, което трябваше да се дебатира – за плюсове, минуси, предимства и недостатъци на мажоритарната система – трябваше да се случи преди самия референдум. Това не се случи, за съжаление. Политическите партии носят своята отговорност, защото те абдикираха от този разговор, изтъкна Георгиев и допълни:

В момента компенсаторно започва една закъсняла дискусия, която се инициира от  политическите партии, за това, едва ли не, по такъв начин ще се случва тяхното бъдеще – защото за това е разговорът. 

Стефан Георгиев отбеляза, че трите въпроса от референдума са били сведени само до темата за мажоритарния вот:

Неглижира се като че ли въпросът за намаляване на партийните субсидии. Той също е много важен. Защото ако едното води до феодализация (мажоритарната система – бел.ред.), закрепостяване на местно ниво, другото води до тяхното бетониране – невъзможност за изместване, невъзможност за смяна.  

Георгиев припомни, че купуването на гласове е най-масово, а "цената" е най-ниска, на местни, кметски избори, където вотът е мажоритарен. По отношение на новото райониране на избирателните райони във връзка с въвеждането на мажоритарна система, анализаторът заяви, че то трябва да се прави бавно и внимателно и се надява, че следващите предсрочни избори ще се поведат по сегашната система: Много е рисково да се разкроява в рамките на дни или на една две седмици на нова карта на България. 

Георгиев беше категоричен, че разговорът по въпросите от националния референдум не трябва да се неглижира. Този разговор трябва да продължи, но той трябва да се води бавно и внимателно, защото ако на референдума гражданите казват "да" или "не", от тук нататък експертите и политиците трябва да намерят най-смисления начин за решаване на този казус и съобразяване в същото време с волята на българските граждани. 

Цялото интервю със Стефан Георгиев чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени