Ивайло Яйджиев: Тереза Мей върви по тънък политически лед

Тереза Мей
ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей върви по тънък лед и е в слаба политическа позиция. Тя трябва да балансира между две взаимоизключващи се неща, които искат британските избиратели – оставане на единния пазар, но и по-малко миграция – два аспекта на единния пазар, които поне засега не могат да бъдат разделени. Този коментар направи в предаването "Преди всички" Ивайло Яйджиев, старши експерт в Института за европейски политики:

По-големият проблем за Мей чисто политически е, че тя сякаш не иска да говори, но всеки друг член на кабинета ѝ неофициално говори пред медиите. Тя трябва едновременно да задоволи хората, които искат твърдо излизане от ЕС, и хората, които искат излизане от ЕС, но оставане в достатъчно близки икономически отношения.

На британския парламент ще му е много трудно да гласува срещу активирането на член 50 от Лисабонския договор. Дори за опозицията би било самоубийствено, ако решат да не подкрепят Брекзит, продължи анализа си Яйджиев, според когото въпросът е по-скоро какъв Брекзит, а не дали Брекзит.

Запитан дали около датата 31 март 2017 ще бъде даден старт на Брекзит, каквато заявка направи преди време Тереза Мей, Ивайло Яйджиев подчерта, че това много зависи от точната формулировка на решението на Върховния съд, което се очаква в началото на декември.

Въпросът е дали е възможно да се излезе от ЕС, без да се излезе от единния пазар, посочи анализаторът, като наблегна на разликата между ЕС като юридическо лице и европейското икономическо пространство, в което членуват и други държави като Норвегия.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ивайло Яйджиев слушайте от звуковия файл.

Още от категорията

България получи подкрепата и на Полша за членството в Шенген

България получи подкрепата и на Поша за членството си в Шенген. Това стана ясно след срещата между премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Беата Шидло . Двамата министър-председатели обсъдиха развитието на двустранните отношения и приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Полският премиер..

обновено на 20.09.17 в 11:48

Депутатите избраха 11-те членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание

Депутатите избраха 11-те членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. Шестима от тях са за съдийската колегия - Боян Новански (предложение на ОП), Боян Магдалинчев (предложение на ГЕРБ), Вероника Имова (предложение на ГЕРБ), Даниела Марчева (предложение на "БСП за България"), Стефан Гроздев (предложение на ДПС) и Драгомир..

обновено на 20.09.17 в 11:37

Британският външен министър Борис Джонсън няма да подаде оставка във връзка с Брекзит

Британският външен министър Борис Джонсън няма да подаде оставка от кабинета във връзка с Брекзит, но се надява премиерът Тереза Мей да избегне прекалено близко обвързване с ЕС, след като страната напусне организацията. В интервю за вестник „Гардиън“, дадено в Ню Йорк, Джонсън изрази учудване от кампанията срещу него. Борис Джонсън даде интервюто..

публикувано на 20.09.17 в 10:26

Общото събрание на ООН обсъди Иран, Сирия, Либия, Северна Корея и споразумението за климата

Споразумението за ядрената програма на Иран, кризата в Сирия и Либия, напрежението около Северна Корея и бъдещето на споразумението за климата от Париж бяха сред темите, обсъждани от участниците в заседанието на Общото събрание на ООН.   Пред тях президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че с отхвърлянето на споразумението за ядрената програма на..

обновено на 20.09.17 в 09:13

Българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в законодателството за обучение на майчин език

България е получила уверението, че българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в законодателството, които ограничават изучаването на майчин език след пети клас в училище. Това обяви президентът Румен Радев след среща с колегата си от Украйна Петро Порошенко . В Ню Йорк държавният глава заяви, че украинският президент е..

публикувано на 20.09.17 в 07:38
Самолет

Очаква се комисията по избор на нов тип боен самолет да препоръча рестартиране на процедурата

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще представи препоръките след няколкомесечната си работа. Докладът вече е готов, сподели за "Хоризонт" председателят ѝ Емил Христов : Има доста неща, които ни карат да бъдем изключително внимателни и при формулировките, и при предложенията си. Спомняте си, че..

публикувано на 20.09.17 в 07:15
Румен Радев

Румен Радев и Хасан Рохани разговаряха на четири очи в Ню Йорк

Президентът Румен Радев е обсъдил с иранския си колега пускането на директна авиолиния между Техеран и София. Това е станало по време на двустранна среща между Радев и Хасан Рохани в  Ню Йорк като част от програмата на българската делегация, която е на 72-рото Общо събрание на ООН. След срещата българският държавен глава говори и за..

публикувано на 19.09.17 в 21:12