Ивайло Яйджиев: Тереза Мей върви по тънък политически лед

Тереза Мей
ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей върви по тънък лед и е в слаба политическа позиция. Тя трябва да балансира между две взаимоизключващи се неща, които искат британските избиратели – оставане на единния пазар, но и по-малко миграция – два аспекта на единния пазар, които поне засега не могат да бъдат разделени. Този коментар направи в предаването "Преди всички" Ивайло Яйджиев, старши експерт в Института за европейски политики:

По-големият проблем за Мей чисто политически е, че тя сякаш не иска да говори, но всеки друг член на кабинета ѝ неофициално говори пред медиите. Тя трябва едновременно да задоволи хората, които искат твърдо излизане от ЕС, и хората, които искат излизане от ЕС, но оставане в достатъчно близки икономически отношения.

На британския парламент ще му е много трудно да гласува срещу активирането на член 50 от Лисабонския договор. Дори за опозицията би било самоубийствено, ако решат да не подкрепят Брекзит, продължи анализа си Яйджиев, според когото въпросът е по-скоро какъв Брекзит, а не дали Брекзит.

Запитан дали около датата 31 март 2017 ще бъде даден старт на Брекзит, каквато заявка направи преди време Тереза Мей, Ивайло Яйджиев подчерта, че това много зависи от точната формулировка на решението на Върховния съд, което се очаква в началото на декември.

Въпросът е дали е възможно да се излезе от ЕС, без да се излезе от единния пазар, посочи анализаторът, като наблегна на разликата между ЕС като юридическо лице и европейското икономическо пространство, в което членуват и други държави като Норвегия.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ивайло Яйджиев слушайте от звуковия файл.

Още от категорията

Брюксел определя градовете – домакини на агенцията по лекарствата и Европейския банковия орган

В Съвета на Европейския съюз в Брюксел, с тайно гласуване, ще бъдат определени градовете, които ще "подслонят" две европейски агенции: по лекарствата и банковия орган. И на двете седалищата им са в Лондон, но ще трябва да се преместят заради оттеглянето на Великобритания от Общността. 19 европейски града бяха предложени за домакинство на..

публикувано на 20.11.17 в 07:51
Преговори за съставяне на правителвто на Германия

Преговорите в Германия - без консенсус отново

Канцлерът  Ангела Меркел  изрази съжаление тази нощ за провала на проучвателните преговори за съставяне на управляваща коалиция.  Меркел каза, че днес ще се срещне с президента  Франк-Валтер Щайнмайер , за да го информира, че не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със Свободните демократи и Зелените.  Според Ройтерс решението й да се..

обновено на 20.11.17 в 07:44

Платинена годишнина ще честват в двореца Уиндзър

Британската кралица Елизебет Втора и нейният съпруг принц Филип днес отбелязват 70 години от тяхната сватба. На 20 ноември 1947 година, Елизабет, тогава още принцеса, се омъжва за елегантния морски офицер лейтенант Филип в Уестминстърското абатство с пищна церемония в присъствието на държавни глави и монарси от цял свят, точно две години след края..

публикувано на 20.11.17 в 04:02

Заев и Груевски се явяват в съда днес по две различни дела срещу тях

Премиерът на Македония и лидер на Социалдемократическия съюз Зоран Заев и бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски са призовани днес да се явят на съдебни заседания по две различни дела срещу тях, съобщават скопските медии. Заев е обвинен, че когато е бил кмет на Струмица е поискал подкуп от над 160 000 евро от местния бизнесмен Иван..

публикувано на 20.11.17 в 02:44

За първи път жена ще бъде кмет на Ню Орлийнс

За кмет на Ню Орлийнс за първи път в 300-годишната история на града беше избрана жена. Това е 45-годишната Латоя Кантрел , която ще поеме поста в столицата на щата Луизиана от Мич Ландрийо, който нямаше право на участие в изборите след два мандата. Кантрел ще встъпи официално в длъжност през май догодина, когато ще се чества и 300-годишнината на..

публикувано на 20.11.17 в 02:27

Таен вот в Брюксел днес за определяне на градовете, където ще се преместят две европейски институции

В Съвета на ЕС в Брюксел с тайно гласуване ще бъдат определени градовете, които ще подслонят две европейски агенции - Европейската агенция по лекарствата  и Европейския банков орган.  И на двете седалищата в момента са в  Лондон, но те ще трябва да се преместят заради оттеглянето на Великобритания от Общността. Общо 19 европейски града бяха..

публикувано на 20.11.17 в 02:17
Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе

93-годишният държавен глава на Зимбабве обяви, че не се оттегля от властта

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе направи телевизионно обръщение към сънародниците си, в което обаче не обяви, че се оттегля от властта, както се очакваше, предаде Ройтерс. 93-годишният Мугабе заяви, че ще председателства извънредния конгрес на своя Зимбабвийски африкански национален съюз-Народен фронт през декември, въпреки че по-рано днес..

обновено на 20.11.17 в 02:07