Ивайло Яйджиев: Тереза Мей върви по тънък политически лед

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей върви по тънък лед и е в слаба политическа позиция. Тя трябва да балансира между две взаимоизключващи се неща, които искат британските избиратели – оставане на единния пазар, но и по-малко миграция – два аспекта на единния пазар, които поне засега не могат да бъдат разделени. Този коментар направи в предаването "Преди всички" Ивайло Яйджиев, старши експерт в Института за европейски политики:

По-големият проблем за Мей чисто политически е, че тя сякаш не иска да говори, но всеки друг член на кабинета ѝ неофициално говори пред медиите. Тя трябва едновременно да задоволи хората, които искат твърдо излизане от ЕС, и хората, които искат излизане от ЕС, но оставане в достатъчно близки икономически отношения.

На британския парламент ще му е много трудно да гласува срещу активирането на член 50 от Лисабонския договор. Дори за опозицията би било самоубийствено, ако решат да не подкрепят Брекзит, продължи анализа си Яйджиев, според когото въпросът е по-скоро какъв Брекзит, а не дали Брекзит.

Запитан дали около датата 31 март 2017 ще бъде даден старт на Брекзит, каквато заявка направи преди време Тереза Мей, Ивайло Яйджиев подчерта, че това много зависи от точната формулировка на решението на Върховния съд, което се очаква в началото на декември.

Въпросът е дали е възможно да се излезе от ЕС, без да се излезе от единния пазар, посочи анализаторът, като наблегна на разликата между ЕС като юридическо лице и европейското икономическо пространство, в което членуват и други държави като Норвегия.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ивайло Яйджиев слушайте от звуковия файл.

Още от категорията

Делян Добрев: Одобряваните от КЕВР сделки в енергетиката да бъдат по прецизирани с подзаконов акт критерии

Приетите днес окончателно промени в Закона за енергетиката с допълнителни правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране няма да повлияят на сделката за ЧЕЗ,  заяви председателят на парламентарната енергийна комисия  Делян Добрев  от ГЕРБ. Той препоръча с подзаконов нормативен акт да се изчистят неяснотите около увеличените правомощията..

публикувано на 26.04.18 в 13:49

Петър Йежек: Финансовият сектор е отговорен в 80% от случаите на пране на пари в ЕС

80 на сто от случаите на пране на пари в ЕС се случват в банковата и финансова система – данните оповести евродепутатът от Групата на либералите и демократите за Европа  Петър Йежек  на публично изслушване на дебат в Европейския парламент за борбата срещу прането на пари в банковата система на ЕС: "По данни на Европол, 80 на сто от..

публикувано на 26.04.18 в 13:40
Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и кметът на София Йорданка Фандъкова в метростанция

Визита на главния преговарящ на ЕС за Брекзит в София

Главният преговарящ на Европейския съюз за оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза  Мишел Барние разговаря днес в София с премиера  Бойко Борисов . Барние е запознал българския министър-председател с хода на преговорите между Брюксел и Лондон. На срещата е изразено общото мнение, че процесът на Брекзит трябва да гарантира правата на гражданите и..

обновено на 26.04.18 в 13:32

КЕВР ще контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще може да контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества, решиха окончателно депутатите с приети промени в Закона за енергетиката. Против приетото предложение се обявиха от ДПС, с мотива, че предложението е политическо и е в нарушение на..

обновено на 26.04.18 в 13:04
Иран флаг

Иран предлага на Китай и Русия съюз срещу САЩ

Иран иска да постигне споразумение с Русия и Китай за обща стратегия за противодействие на САЩ. Това заяви секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Ислямската република Али Шамхани. „САЩ посочиха нашите три страни като заплаха за националната си сигурност“, заяви Шамхани. Той добави, че влиянието на терористичните..

публикувано на 26.04.18 в 13:00
Жан-Клод Юнкер

Атина ще преговаря с председателя на ЕК за помощ за справяне с нова бежанска вълна

Гърция ще постави въпроса за помощ за справяне с нова бежанска вълна пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер , който е на посещение в Атина. Там той се очаква да подкрепи южната ни съседка в изпълнение на мерките по спасителната програма за икономическо възстановяване. Гърция очаква пълна подкрепа от страна на Европейската..

публикувано на 26.04.18 в 11:57

Парламентът на Армения ще избере нов премиер на 1 май

Парламентът на Армения ще избере нов премиер на страната на 1 май. Това обяви председателят на парламента Ара Балбоян. Досегашният министър-председател Серж Саркисян подаде оставка на 23 април след десетдневни протести в столицата Ереван и други големи градове. Опозицията настоява за премиер да бъде избран лидерът на протестите Никол..

публикувано на 26.04.18 в 11:47