Ивайло Яйджиев: Тереза Мей върви по тънък политически лед

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей върви по тънък лед и е в слаба политическа позиция. Тя трябва да балансира между две взаимоизключващи се неща, които искат британските избиратели – оставане на единния пазар, но и по-малко миграция – два аспекта на единния пазар, които поне засега не могат да бъдат разделени. Този коментар направи в предаването "Преди всички" Ивайло Яйджиев, старши експерт в Института за европейски политики:

По-големият проблем за Мей чисто политически е, че тя сякаш не иска да говори, но всеки друг член на кабинета ѝ неофициално говори пред медиите. Тя трябва едновременно да задоволи хората, които искат твърдо излизане от ЕС, и хората, които искат излизане от ЕС, но оставане в достатъчно близки икономически отношения.

На британския парламент ще му е много трудно да гласува срещу активирането на член 50 от Лисабонския договор. Дори за опозицията би било самоубийствено, ако решат да не подкрепят Брекзит, продължи анализа си Яйджиев, според когото въпросът е по-скоро какъв Брекзит, а не дали Брекзит.

Запитан дали около датата 31 март 2017 ще бъде даден старт на Брекзит, каквато заявка направи преди време Тереза Мей, Ивайло Яйджиев подчерта, че това много зависи от точната формулировка на решението на Върховния съд, което се очаква в началото на декември.

Въпросът е дали е възможно да се излезе от ЕС, без да се излезе от единния пазар, посочи анализаторът, като наблегна на разликата между ЕС като юридическо лице и европейското икономическо пространство, в което членуват и други държави като Норвегия.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ивайло Яйджиев слушайте от звуковия файл.

Още от категорията

В. Радомирски: Италианското предложение за контрола на миграцията трябва да бъде обстойно разгледано

"Италианското предложение за контрол на миграцията трябва да бъде обстойно разгледано, внимателно проучено. Може би в него ще намерим редица положения, които защитават и българските национални интереси". Това заяви дипломатът и външнополитически експерт Валентин Радомирски в интервю за предаването „12+3“. На вчерашната неформална среща на..

публикувано на 25.06.18 в 13:03
Спас Панчев

БСП изключи Земеделския съюз "Александър Стамболийски" от коалицията

БСП изключи Земеделския съюз "Александър Стамболийски" от лявата коалиция "БСП за България". Решението бе взето днес на съвместно заседание на Коалиционния съвет, Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група. Като причина се посочва намерението на земеделците да участват самостоятелно на местните избори догодина. До днешното..

публикувано на 25.06.18 в 12:32
Премиерът Бойко Борисов се срещнa с протестиращите превозвачи в Министерски съвет.

Законопроектът за Българската автомобилна камара ще бъде оттеглен

Законопроектът за Българската автомобилна камара ще бъде оттеглен до изчистване на всички спорни моменти в него. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с автомобилните превозвачи, които протестират днес в столицата и проведоха среща преди минути с правителството и кабинета. Борисов призова за нови разговори и единство в бранша:..

обновено на 25.06.18 в 12:08

Владимир Путин поздрави с победата на изборите турския си колега Ердоган

Руският президент Владимир Путин поздрави турския президент Реджеп Ердоган за победата му на изборите в неделя и заяви, че тя показва "големия политически авторитет" на Ердоган и масовата подкрепа за курса, по който Турция е поела. Първото заседание на новоизбрания 27-и турски парламент ще се проведе на 2-ри юли. Председателят на Висшия избирателен..

публикувано на 25.06.18 в 11:51

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Бойко Борисов и българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открият в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията.  Годишният форум на най-високо равнище, посветен на цифровизацията,..

обновено на 25.06.18 в 10:57
Севим Дагделен

Севим Дагделен: Изборите в Турция не бяха "нито честни, нито справедливи"

Изборите в Турция не бяха "нито честни, нито справедливи", заяви Севим Дагделен, председателка на германско-турската парламентарна група, цитирана от агенция ДПА. Според Дагделен Ердоган е постигнал целта си за авторитарна президентска система чрез манипулация, която е започнала много преди изборния ден. Междувременно от външното..

публикувано на 25.06.18 в 10:15

Изселник от България ще представя избирателите от град Бурса в новия турски Меджлис

Изселник от България ще представя избирателите от град Бурса в новия турски Меджлис. Това е проф. д-р Юксел Йозкан, избран за депутат от листата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в населения компактно с български изселници град Бурса. Йозкан е роден в България през 1960 г., изселва се през 1978-а и там завършва медицина...

публикувано на 25.06.18 в 10:09