Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Влади Калинов: В момента налагаме само глоби

Васил Цолов: Общината трябва да има право да поддържа фасадите на сградите

Арх. Петър Торньов: За градския център трябва да се мисли като за защитена зона

Снимка: БГНЕС

Дали фасадите на сградите могат да станат общинска собственост, за да се осигури тяхното поддържане и единен облик? Кметът на столичния район "Оборище" Васил Цолов предлага да се промени законодателството, така че общината да може да влияе върху фасадите и нейно да бъде решаващото законно право да промени дадена фасада. "Оборище" е столичният квартал с най-много старинни рушащи се сгради.

Васил Цолов даде примери с европейски страни като Дания и Испания и посочи италианската столица Рим, чиито централни градски зони се ползват от законова регулация, позволяваща общината на практика да създава и поддържа облика на сградите. Говорим не за тухлената част, а за самата фасада като мазилка и орнаментика, уточни кметът. По този начин според него се запазват архитектурата и стилът, защото централните части дават духа и облика на града и съхраняват културните ценности.

Центърът на София изобилства от сгради, които са архитектурни ценности, но не всички са паметници на културата и не всички се поддържат, което води до тяхното саморазрушаване, добави Цолов. Според него на собствениците трябва да се даде възможност за по-лесно поддържане на сградите, било през данъчни облекчения, било през преотстъпване на правото на общината да се занимава с поддръжката им. Цолов е на мнение, че това може да се случи чрез промени в Закона за устройството на територията и Закона за частната собственост.

В момента правната уредба не урежда загуба на собственост, ако даден собственик на сграда - паметник на културата не я поддържа, обясни архитект Влади Калинов, който оглавява дирекция "Строителен контрол" в Столичната община. Ако общината иска да стане собственик на паметници на културата, тя трябва да ги придобие по надлежния правов ред и по пазарна стойност, каза Калинов. Практиката на общината е да се прилагат възможно най-високите санкции, до 100 хиляди лева, защото в Закона за културното наследство санкциите са изключително ниски и нямат ефект, допълни той. Според арх. Калинов няма как една фасада да стане общинска собственост.

Според архитект Петър Торньов, съосновател на група ГРАД, трябва да се преосмисли данъчната политика в центъра на града и да се увеличат данъците.

Темата е изключително гореща за град като София, където има нужда от наваксване в областта на градския ансамбъл, изтъкна Торньов. По думите му, центърът на столицата се отличава с разнороден, разнообразен и фрагментиран архитектурен пейзаж, но всичко се руши с много бързи темпове.

От група ГРАД предлагат за центъра на града да се мисли цялостно като за защитена зона, в която има и паметници на културата.

Всички гледни точки по проблема чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна