Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политико" обвини Кристалина Георгиева в конфликт на интереси заради отиването ѝ в Световната банка

Снимка: БТА

Авторитетното издание "Политико" обвини Кристалина Георгиева в конфликт на интереси заради отиването ѝ на нов пост в Световната банка. От кабинета на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси заявиха за БНР, че твърденията не отговарят на истината. Статията цитира анонимни служители на ЕК, според които Кристалина Георгиева е договорила финансово споразумение със Световната банка месеци преди да обяви, че напуска комисията и отива на висок пост там.

От офиса на българския зам.-председател на Еврокомисията заявиха пред кореспондента на БНР, че Георгиева лично не е участвала в преговорите по въпросното рамково споразумение с бъдещия си нов работодател, както твърди статията, а те са били водени от представители на няколко дирекции в Комисията.

Разследването на списанието обвинява още комисарката по бюджета, че формално подписаното от нея споразумение ще доведе до по-големи разходи за ЕС в полза на Световната банка. Става дума за технически спор за формулата, по която се изчислява комисионната на банката.

ЕС е един от големите ѝ донори с милиарди евро по нейни програми за подпомагане на бедни, развиващи се държави по света. Световната банка досега е удържала фиксирана такса от 5,5% за всяка донорска сума от ЕС. Тя служи за банково управление на проектите и разходи за персонал. Променената формула от екипа на Георгиева е въвела плаваща такса между 2 и 5%, но и частично допълнително таксуване от 17 на сто за обучение на персонала. "Политико" твърди, че така има риск ЕС да плаща повече пари административни такси и да надвиши тавана от 7%, фиксиран в европейския регламент.

Това не отговаря на истината, заявиха обаче за БНР от кабинета на Кристалина Георгиева. Напротив, подписаната през април сделка със Световната банка ще доведе до по-малко такси за европейския данъкоплатец. Направени са няколко симулации, които доказват, че новата формула спестява от комисионни далеч под разрешения таван от 7%.

Разследването на „Политико“ се публикува в деня, когато Кристалина Георгиева има изслушване в ЕП по дебата за приемането на Бюджета на Съюза за догодина.

Заради новата медийна атака ЕК ще изпрати специално писмо с обяснения до евродепутатите в следващите часове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна