Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева отхвърли обвиненията на "Политико" в конфликт на интереси

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева опроверга обвиненията в конфликт на интереси, публикувани в статия на американското издание "Политико", което, позовавайки се на анонимни служители на ЕК твърди, че Георгиева е сключила споразумение със Световната банка, което е подписала 6 месеца преди да обяви, че напуска европейската институция:

Чувствам се длъжна да разсея неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват по мой адрес и във връзка с управлението на европейския бюджет. Конфликт на интереси няма. Детайлите около споразумението са договорени от службите на Комисията, без моето пряко участие, се казва в писмено изявление на Георгиева. Не е вярно, че Световната банка взема комисиона от 17% за управлението на средства. Често комисионата е между 2% и 5% и при всяко положение е до 7% - таванът, определен по правилата, пише още в опровержението.

Според непубликуван документ, който „Политико“ цитира, договореното ще принуди ЕС да плаща по-големи от досегашните комисиони на Световната банка за управлението на проекти с донорството на евробюджета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени