Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решетников освети безпросветното русофилство на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че руският генерал Леонид Решетников лъже, че с него е обсъждана кандидатурата на генерал Румен Радев за президент. "Няма как да съм съгласувала с него нищо. Радев е издигнат на втори август, а срещата ми с Решетников е на 25 август", каза днес лидерът на БСП в ТВ-интервю.

Посочен ли е ген. Радев от Кремъл и води ли Русия хибридна война срещу България – по темата разсъждава журналистът Георги Коритаров, който взе интервю от генерал - лейтенант Леонид Решетников - директор на най- влиятелния в Русия Институт за стратегически изследвания.

"В интервюто той нито пряко, нито косвено твърди, че кандидатурата на Румен Радев е съгласувана. Генерал – лейтенант Решетников казва само, че една от темите на водения разговор в София с Корнелия Нинова е засегнала личността на генерал Радев", обясни Коритаров.  Според него можем само да спекулираме дали става дума за подхвърляне на темата или цялостно обсъждане. Няма цялостно изяснена фактическа картина, затова не бива да се избързва с изводите, а да се задават въпроси, е позицията на журналиста, който посочи няколко разминавания в позицията на Нинова. 

Днес Корнелия Нинова каза, че кандидатурата на Радев е издигната на 2 август. Истината е, че тогава номинацията му е издигната заедно с други кандидати за президент на БСП, уточни Коритаров.

На 17 август се посочва, че на заседание на Националния съвет на БСП са участвали в гласуване трима кандидати за държавен глава – Таско Ерменков, Румен Гечев и Румен Радев. Най-малко при тази формална конструкция на избор между трима кандидати в партийния орган, твърдението на Нинова, че още на 2 август Радев е избран, поставя под съмнение вътрешно – партийното допитване в БСП и демократичната процедура по гласуването. Излиза че по презумпция предварително е залагано на Радев, коментира Георги Коритаров. 

Той припомни и изказване на самия генерал Радев, който твърди, че  на 2 август в телефонен разговор с Корнелия Нинова е дал съгласието си да бъде издигната кандидатурата му. Тогава, според журналиста, името на генерал Радев е било поставено за обсъждане без да е дал съгласие и докато е бил на фактическа военна служба като командващ на ВВС. Има нужда от политическо и юридическо изясняване на обстоятелствата, каза Георги Коритаров. 

На въпрос дали изявлението на Решетников не е удар срещу новоизбрания президент той припомни, че на 24 ноември Радев се е срещнал със съветника на генерала - Елена Супонина. Как така директорът на РИСИ лъже, според Нинова, а Румен Радев се среща с хора от същия руски институт и дружелюбно разговаря с тях, попита Коритаров. 

Той смята, че скандалът цели да разчисти пространство чрез дискредитиране на лидера на БСП за друг политически субект, който е по- добър изразител на идеите на руските интереси и на концепциите на консерватизма, православието, семейството. Изразител и идеологически много по- близък до тази идея е Патриотичният фронт, каза журналистът. 

БСП очевидно няма място в имперско - консервативното управление на Русия. БСП плаща дълбока и тежка цена на своето безпросветно русофилство, което е построено върху исторически емоции, а не на хладнокръвен анализ.  

Много е възможно това което се случва около скандала със срещата на  Нинова и Решетников да е сладко отмъщение от страна на Георги Първанов, заради открадната кандидатура на Румен Радев, посочи още Георги Коритаров. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна