Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална изложба на географски карти на Антарктида

БНР Новини
6
Снимка: Български антарктически институт

На 5 декември от 11 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита изложба на географски карти на Антарктида. Такава изложба се прави за първи път у нас. Тя е част от инициативите на Международната година на картата 2015-2016, на деня на картата – 30 ноември, както и на Международния ден на Антарктида - 1 декември.
Гергана Лаптева, завеждащ отдел „Култура“ на Българския антарктически институт и координатор на програмата ЕКОАНТАР и проекта „Тера аустралис инкогнита“ и участник в 7 антарктически експедиции разказва за предстоящата изложба, осъществена по проекта ТERRA AUSTRALIS INCOGNITA (Непознатата Южна земя) на програмата ЕКОАНТАР на Българския антарктически институт. Този проект събира и прави достъпни всички известни в света географски карти, изобразяващи Антарктида; карти, включващи топографски, геоложки, сателитни изображения, карти на ледената и подледена повърхност на континента, както и карти на различните изследователски бази. Специално внимание в изложбата заемат българските карти на проф. Любомир Иванов на о-в Ливингстън, Южношетландските острови, където се намира Българската антарктическа база, ще бъде показана и най-новата цифрова едромащабна топографска карта в района на базата ни, съставена по време на миналогодишната 24-та Българска антарктическа експедиция от екипи на Военно-географската служба на Министерство на отбраната и на Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Картите са придружени с богати обяснителни текстове и данни за техните автори, период на изследване, принос и интересни факти. След представянето им пред обществеността картите и текстовете ще бъдат събрани в своеобразен атлас на Антарктида. Така всеки, който има желание ще може да проследи интересната история на континента и да помисли дали с нещо може да допринесе не само за неговото, а и за бъдещето на цялата планета.
Изложбата ще остане в централното фоайе на Ректората на Софийския университет в продължение на една седмица.




Снимки в галерията: Български антарктически институт

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна