Уникална изложба на географски карти на Антарктида

Автор:
Снимка: Български антарктически институт

На 5 декември от 11 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита изложба на географски карти на Антарктида. Такава изложба се прави за първи път у нас. Тя е част от инициативите на Международната година на картата 2015-2016, на деня на картата – 30 ноември, както и на Международния ден на Антарктида - 1 декември.
Гергана Лаптева, завеждащ отдел „Култура“ на Българския антарктически институт и координатор на програмата ЕКОАНТАР и проекта „Тера аустралис инкогнита“ и участник в 7 антарктически експедиции разказва за предстоящата изложба, осъществена по проекта ТERRA AUSTRALIS INCOGNITA (Непознатата Южна земя) на програмата ЕКОАНТАР на Българския антарктически институт. Този проект събира и прави достъпни всички известни в света географски карти, изобразяващи Антарктида; карти, включващи топографски, геоложки, сателитни изображения, карти на ледената и подледена повърхност на континента, както и карти на различните изследователски бази. Специално внимание в изложбата заемат българските карти на проф. Любомир Иванов на о-в Ливингстън, Южношетландските острови, където се намира Българската антарктическа база, ще бъде показана и най-новата цифрова едромащабна топографска карта в района на базата ни, съставена по време на миналогодишната 24-та Българска антарктическа експедиция от екипи на Военно-географската служба на Министерство на отбраната и на Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Картите са придружени с богати обяснителни текстове и данни за техните автори, период на изследване, принос и интересни факти. След представянето им пред обществеността картите и текстовете ще бъдат събрани в своеобразен атлас на Антарктида. Така всеки, който има желание ще може да проследи интересната история на континента и да помисли дали с нещо може да допринесе не само за неговото, а и за бъдещето на цялата планета.
Изложбата ще остане в централното фоайе на Ректората на Софийския университет в продължение на една седмица.
Снимки в галерията: Български антарктически институт

Още от категорията

Балет „Арабеск“ представя „Нощите“ на Анжелен Прелжокаж

На 15 ноември на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ балет „Арабеск“ ще представи фрагмент от спектакъла „Нощите“ на световноизвестния френски хореограф от албански произход Анжелен Прелжокаж. В програмата със заглавие „Танцът и времето” са включени и спектаклите „Свободно разположени мисли” на Аршак Галумян /Германия/,..

публикувано на 14.11.18 в 23:15

Хермина Азарян: "Киномания" е огледало за най-значимото от света на киното през последната година

32-то издание на „ Киномания“ ще се проведе между 15 и 29 ноември. Седмица преди това почитателите на киното се срещат с изкуството на Ингмар Бергман. Ретроспективата с неговите филми по случай 100 години от рождението му, не е за пропускане. https://www.kinomania.bg/bg_ Хермина Азарян е един от програматорите на фестивала и с възтор..

публикувано на 14.11.18 в 16:46

Изкушението Павел Койчев

Документалният филм „Изкушението Павел Койчев“ е реализиран със субсидия на програма „Култура“ на Столична община, защото парк-галерия „Оригиналите“ е единствената експозиция на открито на художника, която се намира на 68-я километър на северната магистрала все още на територията на Софийска област. Тази дестинация трябва да бъде задължително..

публикувано на 14.11.18 в 16:06

До смъртта си Стан Лий е работел върху нов супергерой

Дъщерята на починалия на 12 ноември Стан Лий, създател на Спайдърмен, Хълк и Х-Мен, съобщи, че малко преди смъртта си баща ѝ е работел върху образа на нов супергерой, съобщава TMZ. Джоана Лий обясни, че ще довърши работата на баща си по създаването на Човекът-кал (Dirt Man). „Баща ми беше много увлечен по този проект и аз му помагах“, сподели..

публикувано на 14.11.18 в 15:37

Японски автори моделират космоса в ежедневието с глина, туш и текстил

Монументален текстил, изкуство от хартия, графики, живопис, видео и дигитални изкуства. Мозайка от различен вид произведения представят японски автори, гостуващи на  Музея за история на София с и зложбата си „Япония. Изкуството сега“. Тя е част от 29-тото издание на традиционните Дни на японската култура.  Участват 19 автори от почти цяла..

публикувано на 14.11.18 в 15:31

„Търговецът на начала на романи“ между трагичното и комичното

Романът на Матей Вишниек „Търговецът на начала на романи“ не случайно спечели наградата на Европейския съюз на името на Жан Моне, казва преводачът Огнян Стамболиев. Според него това е една нова дума в световния роман – много оригинален, с непривично заглавие. Той е доказателство за това, че проблемите на румънските и българските писатели са твърде..

публикувано на 14.11.18 в 15:28
Емил Андреев

Емил Андреев: Можем да спасим вкиснатото вино, но вкиснатия живот - не

Лом за мен е вечен град, сподели в предаването "12+3" писателят  Емил Андреев, който тази вечер представя новото издание на своите "Ломски разкази". Прототипи на героите в сборника с разкази са хора от крайдунавския град, които писателят е срещал през 70-те години на миналия век. "Имаше едно много интересно място, едно кафене, където се..

публикувано на 14.11.18 в 14:54