Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: Има признаци за стабилизиране на пенсионната система

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

В приетия бюджет на общественото осигуряване за догодина вече има признаци за стабилизиране на пенсионната система. Това каза пред "Хоризонт" управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков. За първа година от доста години насам ръстът на приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО превишава около два пъти абсолютния прираст на разходите, посочи той:

За следващата година субсидията за покриване на недостига на средства, или това което обичайно наричаме дефицит, е с около 320 милиона по-малко от бюджета за тази година. През последните години частта, финансирана от държавата превишаваше 50%, а приходите от вноски бяха под половината. През 2016 година има процес на изравняване на дела, а за следващата година е предвидено делът на държавата да бъде около 45.5 на сто, т.е. има значително намаление на участието на държавата. 

Изолираното увеличаване само на минималната пенсия не е добра политика, смята Бисер Петков. Това по думите му води до нарушаване на принципа на справедливост в осигурителната система, защото нарушава основния принцип за осигурителния принос в системата:

По-смислена политика е да се търсят изтончници и ресурси за общо увеличаване на всички пенсии.

През 2015 година 100 осигурени лица са издържали 77 пенсионери - този системен коефициент на зависимост не е добър, коментира още Петков:

Това съотношение не е благоприятно, но това е реалността и не очакваме тя съществено да се промени, а в по-далечна перспектива в резултат от неблагоприятните демографски процеси да се влоши още повече. Очакваме през следващите няколко години това съотношение да остане на сегашното ниво, а през 2021-2022 година ще достигне най-ниските си нива, най-неблагоприятните за системата - около 84 пенсионери ще се падат на около 100 работещи. След това, в средносрочен и дългосрочен период това съотношение ще се влошава и броят на пенсионерите ще изпреварва броя на работещите.

В отговор на въпрос за прехвърлянето на партиди от универсалните пенсионни фондове към ДОО, Бисер Петков уточни:

Ако общият брой на лицата, които до момента са се възползвали от този параграф е около 22 хиляди, около 15 хиляди от тях са от сектор "Сигурност".

Проблемът с инвалидните пенсии често се адресира до НОИ, а обективно погледнато възможностите на НОИ да влияе върху този процес са доста ограничени, каза още Бисер Петков, запитан за несъстоялата се и тази година реформа в системата на ТЕЛК:

Промяната в системата на експертизата на работоспособността е ключова за решаването на проблемите с инвалидните пенсии.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна